Istoricul Antony Beevor susține că Occidentul a subestimat pericolul pe care l-a prezentat Vladimir Putin, nu l-a luat în serios, ba chiar s-a amuzat ”prea des”, de imaginea de om de acțiune pe care acesta și-o promova,
”Am râs prea des de fotografiile pozate ale omului de acțiune ale lui Vladimir Putin, dezbrăcat până la brâu în timp ce pescuia, sau făcându-și pectoralii călare sau urmând alte activități masculine în aer liber”, a scris istoricul militar pentru Daily Mail.
Citește și: 4.300 de soldați ruși, uciși. 53 de avioane și elicoptere, doborâte și 850 de blindate distruse
Această invazie dezvăluie brusc cât de mult a crescut furia lui Putin de-a lungul anilor în interiorul bulei izolate a cabalei sale de la Kremlin, mai sugerează Beever.
”Iadul nu se înfurie ca un dictator care nu este luat în serios”. Sunt primele cuvinte din articolul scris de istoricul militar sir Antony Beevor pentru Daily Mail. Înțelesul, pentru publicul britanic, este interesant. În cultura populară, fraza ”iadul nu se înfurie” are semnificații multiple, șlefuite de cărți și filme numeroase care poartă acest nume. În jargon, înțelesul actual al expresiei se referă la punctul culminant al furiei care a fost atins de o fufă părăsită. Atenție, nu e reacția unei doamne, și nici a unei femei ușoare, ci a ceea ce noi am numi fufă sau țoapă.
În ce-i privește pe ruși, ei au fost orbiți, nu au simțit pericolul, dar istoria lor are numeroase exemple ale acestei percepții eronate, consideră istoricul britanic. Probabil, spune Sir Beevor, cel mai frapant exemplu de orbire colectivă aste acela când Leon Troțki și alți intelectuali bolșevici l-au subestimat pe Stalin, considerându-l ”un gangster georgian ciupit de vărsat de vânt”.
”Putin nu este un alt Stalin, dar a reușit prin propagandă și sistemul educațional să schimbe dramatic opinia Rusiei în ultimii cinci ani, dublând proporția celor care îl consideră pe Stalin un mare lider până la 56% . Acest lucru l-a convins pe Putin de necesitatea de a se proiecta și ca un lider puternic. Iar „puternic” în istoria Rusiei înseamnă nemilos”, spune Sir Beever.
Citește și: Oficial ucrainean: Zeci de soldați ruși s-au predat. Sunt complet epuizați și demoralizați
Cu toate acestea, a-l cataloga pe Putin pur și simplu drept un bolșevic ar fi o eroare, spune Beever.
”În discursul său bizar și incoerent de săptămâna trecută, imediat înainte de declarația sa de război împotriva Ucrainei, furia lui Putin împotriva lui Lenin a fost foarte clară. El l-a învinuit pe liderul bolșevic că a introdus în constituția URSS ideea că republicile naționale sunt toate egale. Aceasta, a spus Putin, „a pus în temelia statului nostru cea mai periculoasă bombă cu ceas, care a explodat în momentul în care mecanismul de siguranță oferit de rolul de comandant al Partidului Comunist Sovietic a dispărut, partidul însuși prăbușindu-se din interior”, a spus Beever.
”Adevărul este că trăiește într-o lume fantastică nebună a trecutului imperial atunci când declară că „se creează o anti-Rusie ostilă în ținuturile noastre istorice”. În opinia sa, nicio populație din vechiul imperiu țarist nu are dreptul să-și urmeze propriul drum”, a mai observat istoricul britanic.
”Cealaltă convingere a lui Putin, că Occidentul a fost în mare parte de vină, a venit din ambițiile Statelor Unite, ale NATO și ale UE în primul deceniu al mileniului de a promova democrația peste tot. A fost o cruciadă periculos de naivă”, a spus Beever.
”Putin a văzut, de asemenea, că o Ucraina democratică și independentă, chiar și una coruptă atunci, va deveni o amenințare pentru propriul său regim cleptocrat și tot mai dictatorial. Pentru el, a fost o trădare împotriva Rusiei ca Ucraina să dorească să devină parte a UE”, a mai spus istoricul britanic.
Antony Beever consideră că repulsia lui Putin față de expansiunea NATO spre est, pe care o consideră ”o amenințare deliberată îndreptată împotriva Rusiei”, nu este altceva decât o ”frică atavică rusă de încercuire” care susține idea că ”întreaga lume era împotriva ei”.
”Putin pur și simplu urmează politica stalinistă a secolului trecut. S-ar putea să insiste în continuare că nu are de gând să încorporeze Ucraina în Rusia, dar este aproape sigur că va adopta modul de operațiuni al lui Stalin în 1945, când Armata Roșie a măturat Europa centrală. La fel ca Stalin, Putin intenționează în mod evident să-și instaleze propriul guvern fantoș de născuți la Kiev”, a conchis Antony Beever.