VIDEO Submarinele românești intră în lupta subacvatică din Marea Neagră. Miza: spionarea Rusiei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.07.2022 - 18:32
Submarin franțuzesc Scorpene/ Foto: Naval Group

Ministrul Apărării a confirmat planurile României de a procura noi submarine din Franța. Care ar putea fi impactul asupra regiunii Mării Negre dacă această mișcare se va realiza? O întrebare la care răspunde o analiză Naval News.

SHARE

Planul de achiziții al Forțelor Armate Române include submarine Scorpene și elicoptere, ambele produse în Franța. Ministrul Apărării a făcut acest anunț într-un interviu pentru Defense Romania. El a precizat că a fost semnată o scrisoare de intenție în acest sens cu ministrul francez al Apărării. 

Citește și:

VIDEO Cum arată elicopterele și submarinele Scorpene pe care România le va cumpăra din Franța

„Această scrisoare de intenție marchează dorința celor două țări ale noastre de a coopera în domeniul naval. În contextul strategic actual, România dorește să-și dezvolte capacitățile navale, bazându-se pe know-how-ul industrial francez și pe credibilitatea operațională a Marinei noastre”, a precizat și Ministerul Apărării francez. 

Contactat de Naval News, Naval Group, proiectantul și producătorul submarinului Scorpene, nu a dorit să comenteze noile informații.

Forțele Navale Române au menținut o forță submarină încă din al Doilea Război Mondial și, prin urmare, este familiarizată cu operațiunile de acest gen din Marea Neagră. Cu toate acestea, singurul submarin aflat în prezent în flota sa, submarinul „Delfinul”, este inactiv și ținut în rezervă de peste 20 de ani.

Pentru a face lumină asupra posibilului impact pe care l-ar putea avea o astfel de achiziție în regiunea Mării Negre, Nava News a publicat un interviu Hugo Decis, analist de cercetare la Institutul Internațional de Studii Strategice și expert în afaceri navale și subiecte de securitate maritimă.

Naval News: Ce implicații ar avea un acord cu submarine pentru Franța, pentru România și pentru regiunea Mării Negre?

Hugo Decis: Dincolo de legăturile istorice care există între Franța și România dintr-o varietate de motive, perspectiva unui acord submarin între cele două țări ar confirma că relația bilaterală dintre ele a atins un nou nivel în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Capacitatea Franței de a furniza rapid trupe pentru apărarea României a marcat-o ca un aliat valid și de încredere, ceea ce poate, la rândul său, să crească valoarea ofertelor Franței în ceea ce privește exporturile de apărare. Franța, desigur, ar beneficia de pe urma obținerii unui alt acord în Europa, o regiune în care s-a luptat istoric să exporte armament, în ciuda succeselor recente.

Citește și: Putin se joacă cu nervii Europei: anunță noi reduceri ale livrărilor de gaz prin Nord Stream 1

România ar beneficia de active militare moderne după ani, dacă nu decenii, de scădere a capacităților. Nu în ultimul rând, de perspectiva de a vedea mai multe submarine NATO care operează în Marea Neagră ar beneficia Alianța în regiune și ar reduce dependența acesteia de Turcia, o țară care s-a dovedit recent în mare parte nesigură și care și-a îndepărtat  majoritatea partenerilor din NATO.

Naval News: De ce un nou submarin pentru România ar schimba jocul strategic la Marea Neagră mai mult decât corvetele pe care intenționează să le procure sau rachetele de coastă, de pildă?

Hugo Decis: La această întrebare este greu de răspuns, atâta vreme cât ne lipsesc detaliile referitoare la armamentul cu care vor fi echipate aceste submarine. Pentru a rămâne la generalități, un submarin românesc care operează în Marea Neagră ar fi o platformă relevantă de pe care să colecteze date și informații despre operațiunile rusești în regiune, să urmărească activități specifice și, în general, să contribuie la descurajarea convențională, refuzând Rusiei și Turciei un monopol asupra mediului subacvativ.

Echilibrul local de puteri ar rămâne, desigur, ferm în favoarea Rusiei, dar prezența unui alt submarin NATO în Marea Neagră ar trebui să fie luată în considerare la proiectarea și efectuarea operațiunilor navale locale. Acest lucru nu înseamnă însă că România ar trebui să privească în altă parte în ceea ce privește rachetele antinavă terestre (AShM). De fapt, România va trebui să echilibreze cerințele multiple, cu mijloacele financiare de care dispune, pentru a-și consolida mai bine capacitățile forțelor armate.

Naval News: Pe de altă parte, achiziționarea unui număr mic de submarine (unul, două, poate trei) nu le transformă în ținte prioritare de „mare valoare” pentru inamic? Cum ar putea România să abordeze această problemă?

Hugo Decis: Aceste active ar deveni ținte prioritare în majoritatea scenariilor care implică o ciocnire între România și Rusia. Acest lucru ar face din principala bază navală a României din Constanța o locație deosebit de valoroasă pentru a se apăra de o varietate de amenințări, cele mai multe dintre ele aeropurtate și maritime, și ar trebui, în opinia mea, să demareze procesul de planificare pentru cel mai rău scenariu, în ciuda faptului că o ciocnire între Rusia și NATO pare puțin probabilă.

Planul de achiziție al Armatei Române include submarine franceze Scorpene și elicoptere franceze, a anunțat ministrul român al apărării.

Vasile Dîncu a adăugat că a fost semnată o scrisoare de intenție cu ministrul francez al apărării în acest sens.

„Am semnat o scrisoare de intenție cu ministrul francez al apărării pentru un viitor proiect și am început procesul de aducere a noului echipament în parlament: este vorba de submarine și elicoptere Scorpene. Aceasta este o scrisoare de intenție făcută cu guvernul francez. și vrem să implementăm acest proiect”, a spus el,

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te