Emmanuel Macron a primit 58% din voturi și a fost reales președinte al Franței

DE Elena Andrei | Actualizat: 25.04.2022 - 09:42
Alegerile prezidențiale din Franța, „între ciumă și holeră”: Record de buletine albe / elysse.fr
Alegerile prezidențiale din Franța, „între ciumă și holeră”: Record de buletine albe/foto: tv5

Preşedintele în funcţie, Emmanuel Macron, a fost reales duminică pentru un al doilea mandat în faţa rivalei sale de extremă dreapta Marine Le Pen, conform primelor estimări ale sondajelor la ieşirea de la urne.

SHARE

UPDATE 21.00 Emmanuel Macron a fost reales Președintele Republicii cu 58,2% din voturi, potrivit estimărilor inițiale. Președintele în funcție îl devansează pe candidatul Le Pen, care ar obține 41,8% din voturi, potrivit estimărilor Ipsos-Sopra Steria pentru France Télévisions, Radio France, France24-RFI-MCD.

UPDATE ORA 20.00 Prezența la vot la ora 17:00, ora Parisului a fost de 63%, a declarat Ministerul de Interne. În 2017, prezența la vot la ora 17:00 la primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța continentală a fost de 69,42%. În 2012, această rată era de 70,59%, a informat Ministerul de Interne.

Acesta a fost sub nivelul de 65% atins în ultimul tur de scrutin din 2017, când Macron l-a învins în majoritate covârșitoare pe Le Pen, și mult sub scorul de 72% în momentul în care socialistul Francois Hollande a câștigat președinția în 2012, potrivit Associated Press În 2017, Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale cu 66,10% din voturi în turul doi. Marine Le Pen a obținut atunci 33,90% din voturi.

ORA 17.00 Prezența la urne la amiază a fost de 26,41%, potrivit Ministerului de Interne, cu două puncte mai puțin decât la aceeași oră în urmă cu cinci ani. Cei doi candidați s-au acuzat reciproc, Le Pen susținând că reforma lui Macron este o profundă nedreptate socială, iar Macron acuzând-o că încearcă să rupă Franța incitând în privința islamului.

O mare parte a populației, în special studenții, care au protestat împotriva ambilor candidați, susținând că alegerile prezidențiale au devenit echivalente cu a „decide între ciuma și holeră”, ori nu se prezintă la vot, ori dau „vot alb”.

Macron, în vârstă de 44 de ani, a fost în fruntea primului tur al alegerilor din 10 aprilie, cu 27,8% din voturi exprimate. El și-a propus să devină primul președinte care a câștigat realegerea după Jacques Chirac în 2002.

Citește și

Pe ultima sută de metri, Macron promite că va crește pensiile, iar Le Pen că scoate Franța din NATO

Macron a câștigat dezbaterea televizată cu Le Pen și are prima șansă în alegerile prezidențiale

Le Pen, 53 de ani, care a obținut 23,1% din voturile din primul tur, candidează pentru a treia oară la președinție, speră să devină prima femeie care va ocupa această poziție în Franța.

Primul exit poll sunt așteptat la ora 20:00, ora Parisului (GMT+2), când ultimele secții de votare se închid în Paris și în alte orașe.

Până atunci, mass-media franceză nu are voie să citeze candidați sau să publice sondaje pentru a se asigura că nu influențează alegătorii.

Aproximativ 48,7 milioane sunt înscriși la vot, deși sondajele au avertizat că prezența la vot ar putea fi mai mică decât în primul tur, când unul din patru s-a abținut de la vot.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te