Este nou obstacol în vederea unei învestiri, pe care o poate obţine doar dacă cei şapte deputaţi separatişti catalani din cadrul Junts per Catalunya (JxCat) al lui Carles Puigdemont, îl susţin, relatează AFP.
Alegerile legislative de la 23 iulie nu au condus la degajarea unei majorităţi în Parlament.
Separatiştii lui Puigdemont din JxCat sunt cei mai reticenţi să susţină un Guvern naţional, însă Sanchez poate obţine un nou mandat dacă aceştia se abţin la vot. Numărarea voturilor din străinătate, care s-a încheiat sâmbătă, a dat Partidului Popular (PP, dreapta) un mandat în cricumscripţia din Madrid, atribuit iniţial socialiştilor, în urma unei diferenţe de 1.749 de voturi, scrie news.ro
Doar un pic peste 10% dintre cei 2,3 milioane de expatriaţi spanioli înscrişi pe listele electorale au votat la 23 iulie prin corespondenţă sau într-un consulat spaniol în ţara de reşedinţă.
Alegerea premierului depinde de deputații separatiștilor din Catalunia
PSOE al lui Sanchez a scăzut, astfel, de la 122 de mandate la 121, iar PP-ul lui Alberto Núñez Feijóo a crescut de la 136 la 137 de mandate. Blocurile politice rămân departe de cele 176 de mandate necesare unei majorităţi absolute în Parlament, însă votul spaniolilor din străinătate a modificat raportul de forţă.
Astfel, stânga însumează 171 de mandate, iar dreapta 172.
Puţine partide vor să-l susţină pe Núñez Feijóo, a cărui învestire depinde de cei 33 de deputaţi ai Partidului Vox (extremă dreapta).
O majoritate absolută este necesară în vederea învestirii unui premier, însă este suficientă o majoritate simplă într-un al doilea vot.
Sanchez ar putea să fie învestit premier cu ajutorul celor şapte deputaţi ai lui Puigdemont, un lider la separatiştilor din Catalonia, fugit în Belgia.