ALDE european a validat marea alianță a liberalilor cu Emmanuel Macron

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 23.11.2018 - 08:30
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și 
premierul olandez, Mark Rutte, au reușit să învingă, în alegerile din țările lor, candidați populiști și eurosceptici

La ultimul congres al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, proiectul politic lansat de președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul olandez, Mark Rutte, a primit undă verde.

SHARE

O alianță politică pentru alegerile europene de anul viitor, în fruntea căreia sunt președintele francez Emmanuel Macron (40 de ani) și premierul olandez Mark Rutte (51 de ani), urmărește să redescopere harta politică europeană, scrie publicația „Politico“ în ediția sa europeană.

Cei doi au ajuns la un acord provizoriu să unească „République En Marche!“, formațiunea lui Macron, cu Alianța
Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), iar proiectul a fost validat la ultimul congres al ALDE de la Madrid, de la începutul lunii noiembrie. 

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), al premierului olandez Mark Rutte, este membru de bază al ALDE, familia politică liberală predominantă din Europa. În urma Brexitului, VVD a devenit principala formațiune liberală care pledează pentru unitatea UE.

Noua alianță a liberalilor își propune să fie o contrapondere la conservatorii din PPE, care domină de foarte mult timp Legislativul de la Bruxelles și care intră cu prima șansă în alegerile pentru Parlamentul European din luna mai 2019.  

Joint-venture, nu partid

Noul proiect politic, la care s-au raliat și alți lideri liberali europeni, este privit ca un joint-venture, nu un partid politic. Cel puțin în momentul de față.

Oficialii consultați de „Politico“ susțin că partidele din alianța liberalilor vor face campanie electorală în jurul unei platforme comune, dar că parteneriatul va intra oficial în vigoare abia după alegeri.  

Ținta este obținerea unui scor suficient de mare pentru a forma al doilea cel mai mare grup din Parlamentul European, astfel încât liberalii să fie influenți în negocierile pentru posturile din viitorul Parlament European sau în cele pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

„Suntem pregătiți să mergem mai departe cu Emmanuel Macron și En Marche, pentru a crea cea de-a doua cea mai mare forță din Parlamentul European“, a declarat recent un oficial din apropierea lui Mark Rutte.

Crearea acestei alianțe a fost confirmată de oficialii de la Paris, Haga și Bruxelles. „O entitate cu Macron este în plină desfășurare“, a declarat și Pavel Telička, deputat european ceh și vicepreședinte ALDE, citat de „Politico“.

Interesant este că atât Emmanuel Macron, cât și Mark Rutte au învins, în alegerile din țările lor, un populist de dreapta, eurosceptic. Partidul lui Rutte a câștigat în fața lui Geert Wilders, iar Emmanuel Macron a învins-o pe Marine Le Pen. Din momentul alegerii sale în funcția de președinte al Franței, în mai 2017, Macron a păstrat secretul asupra intențiilor sale legate de marea alianță a liberalilor, cu scopul precis de a exercita mai multă influență asupra politicii UE.

Bătălia pentru șefia Comisiei Europene

Popularii  Europeni (PPE), principal competitor al liberalilor, au toate șansele să rămână cel mai important partid din Parlamentul European și să revendice președinția Comisiei Europene (CE). Potrivit sistemului „Spitzenkandidat“, Consiliul European ar urma să nominalizeze pentru șefia CE un candidat din  partidul care va câștiga cele mai multe locuri în Parlamentul European.

Liderii Consiliului au declarat însă că nu sunt legați de acest process. ALDE și-a exprimat opoziția față de sistemul „Spitzenkandidat“. 

Până în prezent, niciun oficial ALDE nu și-a anunțat intenția de a întra în cursă pentru a obține nominalizarea partidului la șefia Comisiei Europene, spre deosebire de PPE, care a ales să meargă pe mâna lui Manfred Webber, și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S & D), care îl preferă pe Frans Timmermans.

„Prin tratat, UE trebuie să caute un echilibru politic în ocuparea posturilor importante la nivelul organismelor europene. ALDE va deține
8 din cele 27 de locuri în Consiliul European - același număr ca și PPE -  îmbunătățind șansele liberalilor de a obține președinția Comisiei, cu condiția ca Consiliul European să ignore sistemul Spitzenkandidat“, scrie „Politico“.

Mark Rutte, din partea ALDE, este privit drept un potențial candidat la președinția Consiliului European, dar nu este exclus ca el să rămână în fruntea guvernului olandez. O astfel de mișcare ar putea spori influența olandeză în domeniul afacerilor externe și al politicii de apărare a UE. 

Atât Macron, cât și Rutte și-au exprimat dezacordul față de procesul Spitzenkandidat și împărtășesc opinia conform căreia Consiliul ar trebui să-și păstreze discreția în legătură cu nominalizarea pentru președintele Comisiei Europene.

Emmanuel Macron o susține pe daneza Margrethe Vestager, actual comisar UE pentru concurență din partea ALDE, pentru poziția de candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene. În vârstă de 50 de ani, Vestager ar însemna o schimbare de generații în funcțiile de conducere de la nivelul UE. Alianța Macron-Rutte reduce parțial din influența Germaniei – cea mai mare, cea mai bogată și cea mai puternică țară membră a UE –, în ceea ce privește desemnarea celor care vor deține posturile de conducere în instituțiile UE. Aceasta cu atât mai mult într-o perioadă în care steaua cancelarului Angela Merkel este pe cale să apună. 

Opoziția lui Verhofstadt

Fostul premier belgian Guy Verhofstadt (65 de ani), una dintre cele mai elocvente voci pro-UE, a fost, scrie “Politico“ un obstacol major în calea parteneriatului Macron- ALDE. Asta pentru că proiectul îi diminuează din influență. În consecință el a tras în permanență sfori pentru a se menține într-o poziție de putere, care să-i permită să preia funcția de președinte al Parlamentului European. Pentru a pune mâna pe această funcție, a comis, în ultimii ani, greșeli politice majore, inclusiv o alianță cu populiștii italieni din Mișcarea 5 Stele. Membrii ALDE au respins însă planul său. 

Mulți oficiali din ALDE îl consideră pe Verhofstadt un obstacol - nu doar pentru Alianță, ci pentru poziționarea liberalilor drept partid al noii generații de lideri europeni. „Este un jucător de pământ ars. Nu-i pasă de altceva decât de propria sa poziție“, a declarat un
euro-deputat sub protecția anonimatului. Întrebat despre o viitoare poziție a lui Verhofstadt în noul proiect, oficialul apropiat de Rutte a declarat „Politico“: „Ce poziție? Nu va exista nicio poziție“. Deși nu poate bloca noua alian­ță a liberalilor, Verhofstadt a refuzat în permanență să renunțe la conducerea grupului ALDE  din Parlamentul European, în condițiile în care nici nu a existat o masă critică suficientă pentru a-l îndepărta. 

Criticii săi afirmă acum că plecarea lui este inevitabilă, având în vedere că alegerea unui nou Parlament European va însemna constituirea  unor noi grupuri și alegerea de noi lideri. 

„Guy Verhofstadt va fi aici până la alegeri, fie că vă place sau nu. Nimeni nu are puterea să-l concedieze. Are o poziție importantă și contează în acest joc. După alegeri, nu poate fi reales ca lider de grup, nu poate fi numit
președinte al parlamentului, nu poate primi nimic. Până atunci, însă, este aici“, a declarat un eurodeputat. 

Soarta lui Verhofstadt este, în același timp, o incertitudine și o preocupare pentru unii liberali europeni, care au nevoie de ajutorul său în viitoarea campanie electorală. 

Oficialii ALDE spun însă că Verhofstadt vrea să-și negocieze un rol pentru el. De aceea a creat „un mic grup“ în cadrul grupului parlamentar ALDE, condus de eurodeputatul olandez, Sophie In’t Veld, care elaborează proiecte de viitor ale grupului. „Nimeni nu înțelege ce înseamnă asta“, a comentat un eurodeputat, care a precizat că Verhofstadt a acceptat în cele din urmă ideea de a-i face pe plac lui Macron. 

Macron vrea să scape de eticheta de „liberal“

Emmanuel Macron este mai puțin interesat de eliminarea din schemă a lui Guy Verhofstadt, cât este preocupat pe eliminarea cuvântului „liberal“ din numele unui viitor partid, ce-ar putea eventual să ia naștere din alianța cu Rutte. Asta pentru că termenul are conotații puternic negative în politica franceză. Unii oficiali au spus că rebranding-ul ar putea fi realizat în jurul etichetei „progresive“ sau, probabil, al sintagmei „Team Europe“ sau „Europe En Marche!“ Cert este că Macron vrea să reediteze la nivel european succesul din Franța.  

Guy Verhofstadt a fost un obstacol în calea parteneriatului dintre ALDE și partidul lui Macron

Un oficial „En Marche“ a precizat că accentul se va pune pe noi partide care nu se află în momentul de față în Parlament. „Nu vrem o versiune mai bună a ALDE, o ALDE cu un aspect nou“, a precizat el. 

ALDE acoperă o plajă largă de curente politice, de la federaliști înflăcărați precum Verhofstadt, la populiștii eurosceptici, precum premierul ceh Andrej Babiš. 

De exemplu, dacă-i luăm în calcul doar pe cei 8 eurodeputați spanioli membri ai ALDE, aceștia reprezintă patru partide naționale diferite, iar  trei dintre ei sunt independenți.

Prin parteneriatul politic dintre ALDE și République En Marche , Macron vrea să limiteze influența Angelei Merkel la Bruxelles

Din rândurile ALDE fac parte unii dintre cei mai proeminenți lideri tineri ai Europei, printre care prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel (45 de ani) și premierul belgian Charles Michel (42 de ani).

Indiferent că numele va cuprinde termenii „liberali“, „progresiști“ sau pur și simplu „pro-UE“, rezultatul va fi o formațiune tânără de centru. 

Parteneriatul liberalilor europeni va fi stimulat de alianța pe care Emmanuel Macron a parafat-o cu liderul liberal spaniol Albert Rivera și partidul său „Ciudadanos“. Un oficial a confirmat că „Ciudadanos“ va juca un rol-cheie în alianța liberalilor europeni. 

„Să trezim Europa!“. Cu Dacian Cioloș 

Pe 26 septembrie a.c., cotidianul francez „Liberation“ a publicat o scrisoare intitulată „Să trezim Europa!“, în care semnatarii anunţă un efort comun pentru refondarea Europei, un proiect menit să contrabalanseze ascensiunea populismului pe continent. 

Printre autori: Christophe Castaner (liderul LREM, formaţiunea lui Emmanuel Macron), Guy Verhofstadt (liderul ALDE), Matteo Renzi (ex-premier al Italiei), Albert Rivera (liderul Ciudadanos, formaţiune spaniolă de centru), Joseph Muscat (premierul Maltei), Alexander Pechtold (președintele formaţiunii olandeze Democrats 66) și… Dacian Cioloș (președintele Mișcării România Împreună).

Vă prezentăm cele mai importante pasaje din scrisoare: 

„În 1918, Europa ieşea vlăguită dintr-un război care i-a însângerat popoarele şi care nu a rezolvat nimic din tensiunile care au subminat continentul (…) Un secol mai târziu, când continentul nostru se confruntă din nou cu divizarea și imobilismul, refuzăm să fim o generație adormită. Trebuie să acționăm acum, sau proiectul european se va epuiza. Mai rău: ar putea fi asfixiat de liderii populiști pentru care Uniunea este o anomalie a Istoriei, ce ar trebui deconstruită. 

Proiectul nostru de refondare este clar. 

Mai degrabă decât amenințările de «curățire în masă» - ale domnului M. Salvini, de «a scăpa de Islam» - ale AfD sau de «a termina cu Europa» - doamna Le Pen, noi susținem cu mândrie valorile fondatoare de pace, libertate, prosperitate, solidaritate. 

În locul apelurilor la a pune botniţă justiţiei şi opoziţiei, noi cerem respectarea strictă a statului de drept și a instituțiilor democratice. 

În locul unui continent divizat și slăbit, adus la mila celorlalte mari puteri ale lumii, noi susținem o Europă suverană care acționează cu forță acolo unde acțiunea țărilor izolate se dovedeşte a fi neputincioasă: politica economică și monetară, securitatea și apărarea, tranziția ecologică și agricolă, politica socială, imigrația și integrarea, schimbarea digitală.“ 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te