Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică ar putea vizita centrala de la Zaporojie

DE Bianca Iosef | Actualizat: 19.08.2022 - 18:21
centrala nucleară Zaporojie/foto: profimedia Images

O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat vineri Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale.

SHARE

''Este prea devreme pentru a spune ceva despre detalii, sunt chestiuni extrem de sensibile, discutăm şi vom continua să discutăm modalităţile de efectuare a misiunii, ruta, numărul persoanelor implicate, cât timp vor rămâne la centrală, cu ce sarcini vor fi trimise'', a explicat diplomatul rus la un briefing online.

''Când misiunea va putea avea loc - previziunile nu se îndeplinesc întotdeauna, dar, conform aprecierilor mele, putem vorbi destul de realist despre primele zile din septembrie, dacă nu apar din nou factori excepţionali care nu au legătură cu obiectivele'', a adăugat Ulianov.

Citește și: Explozii în regiunea centralei nucleare Zaporojie. Antiaeriana ucraineană a deschis focul

''Aproape în fiecare zi comunic cu directorul general al agenţiei, Rafael Grossi (...) Luni, el va veni aici la Viena şi activitatea în această direcţie se va intensifica'', a asigurat diplomatul rus.

Citește și: Nu mâncați legume și fructe din curte, închideți aragazul. Măsuri luate acasă la un atac nuclear

În timp ce Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente asupra centralei începute cu două săptămâni în urmă şi care stârnesc temeri faţă de un posibil nou Cernobîl, cele două tabere sunt în dezacord şi asupra modului de desfăşurare a unei vizite a experţilor AIEA la această centrală ocupată de trupele ruse de la începutul lunii martie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o misiunea a AIEA va trebui să fie prezentă doar în teritoriile care nu sunt ocupate de Rusia, cerând aşadar ca mai întâi trupele ruse să se retragă din zona centralei înainte ca o misiune AIEA să vină la faţa locului. Kievul insistă asupra creării unei zone demilitarizate în jurul centralei, solicitare considerată inacceptabilă de către Moscova.

Conform acesteia din urmă, prezenţa trupelor ruse la Zaporojie ar fi o garanţie că un scenariu precum cel de la Cernobîl nu se va repeta. În schimb, Kievul acuză lansarea unor atacuri ruseşti de la adăpostul acelei centrale situate aproape de linia frontului din sudul Ucrainei.

Prezent vineri în această ţară, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să nu deconecteze centrala de la Zaporojie de reţeaua ucraineană de electricitate, după ce operatorul ucrainean Energoatom a evocat o astfel de intenţie a Rusiei.

''Desigur, electricitatea de la Zaporojie este ucraineană (...), acest principiu trebuie să fie deplin respectat'', a spus Guterres, potrivit AFP, la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în portul Odesa, conform Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te