Acord de securitate Europa-Japonia, un parteneriat militar strategic împotriva Chinei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.02.2024 - 17:14
Acord de securitate Europa-Japonia, un parteneriat strategic împotriva Chinei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Acord de securitate Europa-Japonia, un parteneriat militar strategic împotriva Chinei. Uniunea Europeană negociază un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Japonia în domenii largi.

SHARE

Acord de securitate Europa-Japonia, un parteneriat militar strategic împotriva Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Cele două părți urmăresc creșterea cooperării în domenii largi, inclusiv securitatea maritimă, partajarea informațiilor și abordarea atacurilor hibride.

Acord de securitate Europa-Japonia, un parteneriat strategic împotriva Chinei

Decizia vine după ce Japonia și UE au promis să „dezvolte în continuare parteneriatul de securitate”, după cum a fost stipulat într-o declarație comună după reuniunea la summit din iulie 2023.

La sfârșitul lunii decembrie, Militarnyi a raportat despre o altă decizie politică importantă a guvernului japonez: relaxarea condițiilor pentru exportul de arme către țările care dețin produse licențiate.

Conform amendamentelor adoptate, guvernul a permis exportul de arme către o anumită categorie de țări care au vândut companiilor japoneze documentația relevantă pentru producția licențiată.

Printre aceste țări se numără și Statele Unite, care încearcă în prezent să obțină rachete PAC-2 și PAC-3 de la Ministerul Apărării din Japonia, ca parte a unui acord de export.

Exportul de rachete de acest tip în Statele Unite ar crește numărul de rachete pe care Statele Unite le-ar putea transfera în Ucraina.

În plus, există posibilitatea ca rachetele japoneze să fie transferate pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rachetele antiaeriene PAC de 900 kg, 5.3 metri lungime, costă până la 6 milioane de dolari bucata și au o rază de operare de 35 kilometri. Stația de lansare M901, capabilă să transporte până la 16 rachete PAC-3, utilizată pentru transportul și lansarea rachetelor.

Citește și: Tîlvăr: „Japonia, un partener strategic al României, cu care împărtăşim viziuni comune”

Uniunea Europeană și Japonia sunt îngrijorate de influența tot mai mare a Chinei în mările Chinei de Est și de Sud.

Numind Japonia un „partener cheie în regiunea Indo-Pacific”, documentul subliniază că cele două părți sunt „parteneri de lungă durată în domeniul păcii, securității și apărării și și-au dezvoltat semnificativ relațiile în aceste zone în ultimii câțiva ani”.

Citește și: Rusia revendică insulele japoneze Kurile: „Samuraii să-și facă seppuku dacă îndrăznesc să se opună"

Printre cele 14 domenii enumerate de UE ca fiind luate în considerare pentru consolidarea legăturilor cu Japonia este securitatea maritimă, inclusiv desfășurarea de exerciții comune în regiunea Indo-Pacific, alături de o posibilă cooperare pentru consolidarea capacităților de securitate maritimă ale națiunilor din Asia de Sud-Est.

Alte domenii includ răspunsul la amenințările cibernetice, protejarea infrastructurii critice și coordonarea combaterii terorismului, securității spațiale și apărării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te