De la speranță la ezitare și acum la capitulare totală, investitorii globali din China se îndreaptă spre ieșirea din cea de-a doua mare economie a lumii, ceea ce a dus la prăbușirea pieței bursiere.
Citește și: China l-a pus ministru al Apărării pe un expert în strategii de preluare a Taiwanului
Piețele bursiere din Hong Kong și Shanghai s-au prăbușit luni - indicele Shanghai marcând cea mai proastă zi din aprilie 2022 -, investitorii retrăgându-se din ceea ce era o țară "must have" în portofoliile globale cu doar un an în urmă.
6.000 miliarde $ „au dispărut” din China. SUA pe cale să înfrângă Beijingul. Cum a fost posibil?
Vânzările au părut să se calmeze marți, când premierul chinez Li Qiang a prezidat o reuniune a cabinetului, iar Bloomberg News a relatat că autoritățile au în vedere un pachet de măsuri pentru a stabiliza piața.
Citește și: Scandal de corupție, în China. 9 înalți responsabili ai armatei au fost excluși din parlament
CNN scrie că Acțiunile chinezești nu au avut doar un start prost în 2024. A fost o perioadă dificilă din februarie 2021, când au atins cel mai recent vârf.
În ultimii trei ani, aproximativ 6.000 de miliarde de dolari - echivalentul a aproximativ de două ori producția economică anuală a Marii Britanii - a fost ștearsă din valoarea acțiunilor chinezești și din Hong Kong.
Indicele Hang Seng s-a prăbușit cu 10% numai până acum în acest an, în timp ce indicii Shanghai Composite și Shenzhen Component au scăzut cu 7% și, respectiv, 10%.
Criză de încredere
Pierderile uluitoare, care amintesc de ultima prăbușire a bursei chineze din 2015-2016, evidențiază o criză de încredere în rândul investitorilor îngrijorați de viitorul țării.
"Ultimii trei ani au fost, fără îndoială, o perioadă dificilă și frustrantă pentru investitorii și participanții pe piața acțiunilor chinezești", au scris marți analiștii Goldman Sachs într-o notă de cercetare. "China ... [se tranzacționează] în prezent la evaluări suprimate și alocări scăzute de un deceniu în toate mandatele fondurilor [de investiții]".
A doua cea mai mare economie a lumii este afectată de o multitudine de probleme. Printre acestea se numără o scădere record în sectorul imobiliar, deflația, datoriile, o rată a natalității în scădere și o forță de muncă în scădere, precum și o schimbare către politici bazate pe ideologie, care a zdruncinat sectorul privat și a speriat firmele străine.
Prăbușirea acțiunilor a făcut ca piețele chineze să fie cele mai slabe performanțe din lume până acum în acest an. Toate acestea au loc pe fondul unei reveniri a piețelor bursiere mondiale, conduse de Wall Street, care a înregistrat un record, și de Japonia în Asia.
Vânzări masive de dolari
Există semne că guvernul chinez începe să se îngrijoreze. Reuters a raportat săptămâna aceasta că Beijingul a cerut băncilor să vândă dolari pentru a susține yuanul, iar Bloomberg a declarat marți că guvernul se pregătește să intervină direct pentru a susține acțiunile.
Luni, premierul chinez, Li Qiang, a ordonat oficialilor să ia "măsuri energice și eficiente" pentru a stabiliza piețele. Dar poate fi restabilită încrederea investitorilor?
Ce determină prăbușirea?
Pe scurt, investitorii sunt îngrijorați de lipsa unor politici eficiente din partea Beijingului pentru a declanșa o redresare economică durabilă.
Economia Chinei a înregistrat o creștere de 5,2% în 2023. Acesta a fost cel mai lent ritm de expansiune din 1990 încoace, cu excepția celor trei ani de pandemie până în 2022. Economiștii internaționali se așteaptă pe scară largă ca creșterea țării să încetinească și mai mult în acest an, la aproximativ 4,5%, și să scadă sub 4% pe termen mediu.
Deși acest lucru poate părea rezonabil pentru o economie majoră, este cu mult sub creșterea de două cifre a Chinei din ultimele decenii. Analiștii au spus că țara ar putea avea în față decenii de stagnare, deoarece încetinirea este de natură structurală și nu va fi ușor de inversat.
"A existat o confuzie din ce în ce mai mare cu privire la poziția politică a Beijingului în ceea ce privește economia", au declarat analiștii de la Nomura într-o notă de cercetare, la sfârșitul zilei de luni.
"Banca (centrală) nu a oferit săptămâna trecută o reducere mult așteptată a ratelor sale de referință pentru împrumuturi. Comentariile înalților oficiali sugerează că Beijingul este reticent în a căuta o creștere pe termen scurt cu prețul creșterii riscurilor pe termen lung", au adăugat aceștia.