#2022 NEWSWEEK SUMMIT DE EDUCAȚIE - Nevoia de forță de muncă și reforma învățământului dual

DE Newsweek România | Actualizat: 24.02.2022 - 18:08

Evenimentul #2022 Newsweek Summit de Educație dedicat învățământului dual se află la a doua ediție și va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Newsweek România și pe www.newsweek.ro, începând cu ora 16:00.

SHARE

Florian Lixandru, Secretar de Stat, Ministerul Educației: „Învățământul dual a început să crească în România din 2019. Învățământul profesional se confruntă cu o lipsă de atractivitate încă din gimnaziu. (...) Trebuie lucrat la mentalitate, dar nu se poate rezolva peste noapte. (...) Există și problema necorelării învățământului profesional cu piața muncii. Nu există un organism la nivel national care să monitorizeze gradul de inserție. (...) Ministerul Educației a conturat o serie de măsuri pentru a rezolva aceste probleme.”

Diana Basalic, membru VOHUB: ”Ne propunem o lege a educației și a învățământului dual. Elevii trebuie motivați, convinși că învățământul dual reprezintă o alternetivă pentru viitorul lor. (…) Perioada dintre vârsta de 15 ani și absolvirea formei de învățământ dual ar putea fi considerată vechime în muncă. (…) Specialiștii agenților economici, chiar dacă nu au absolvit o formă de învățământ pedagogic, ar trebui să poată preda cursuri elevilor din învățământul profesional și dual.”

Allen Coliban, primarul Brașovului: „Învățământul dual funcționează în Brașov încă din 2012 și ne mândrim cu acest lucru. Există o reticență moștenită la nivelul elevilor, de pe vremea în care cei care mergeau la profesională erau cei cu rezultate mai slabe. Salariile de început oferite de agenții economici absolvenților de învățământ dual sunt de 3.000-4.000 de lei, sume deloc de neglijat la început de carieră. (...) Suntem mândri că suntem dați drept exemplu pozitiv. Mediul economic are nevoie de învățământ dual. Este o perioadă propice, depinde de noi să știm să folosim oportunitățile, PNRR-ul, alte soluții de finanțare”.

Sebastian Metz, director general CCI Româno-Germană: „Companiile germane iau foarte în serios învățământul dual. Avem multe povești de succes în Brașov, Timișoara, Cluj, etc. (…) Pentru ca România să rămână competitivă în viitor trebuie să investească în învățământ. Iar învățământul dual este un element cheie. (…) Există problema mentalității în România, trebuie lucrat la schimbarea acesteia.”

Liviu Radu, Director Resurse Umane, Nuclearelectrica: Învățământul dual reprezintă o alternativă în care ne-am pus multe speranțe. Avem trei clase pe care le pregătim și care merg foarte bine. Sperăm că elevii pe care îi susținem să ne devină viitori angajați. Pe fiecare clasă creștem, progresiv, durata practicii.

Elevilor le oferim o bursă de 400  de lei lunar. Ei beneficiază de acces în zona de facilități unde își fac practica pentru o perioadă semnificativă de mai multe săptămâmni. Elevii au asigurare de sănătate, transportul asigurat. Facilitățile de studiu și de pregătire sunt la un nivel de excelență.

Numărul angajaților cu vârstă sub 30 de ani s-a dublat. Procentul angajaților care au rămas în companie a fost de 94%. Iar performanețe de producție au rămas la nivel înalt.

Alexandra Pop, Director Executiv CRPE: Am realizat un studiu legat de învățarea la locul de muncă. Doar 10% dintre elevii din școlile profesionale și tehnice au acces la o învățare la locul de muncă, față de 60% procentul din UE. Alocarea bailor per elev este de 10 ori mai mică decât media europeană. Școlile nu au resurse educaționale pentru a organiza practică sau învățământ la locul de muncă. Angajatorii nu se descurcă cu facilitățile existente în legislația actuală, având nevoie de mai mult sprijin în partea de birocrație.

Adrian Sandu, scertar General ACAROM: Reunim companii din industria auto și suntem o instituție de utilitate publică. Avem parteneriate cu licee tehnice dar și cu universități tehnice. Avem 13 universități tehnice în parteneriat cu cel puțin o companie din sectorul auto.

Proiectele și parteneriatele sunt multiple. Actualul cadru legslativ pentru învățământul dual trebuie adaptat încontinuu pentru a permite implicarea companiilor în curicula liceelor tehnologie. Astfel încât, la finalul anilor de formare, să avem forța de muncă pregătită, elevii să nu mai aibă nevoie de multe ore de acomodare după angajare.

Sunt promoții de studenți care lucrează, deja, în companiile auto. Sunt stagii de practică oferite de companiile auto pentru ca tinerii să ia contact cu acest sector. Vrem să deschidem o școală cu învățământ dual în județul Argeș.

 

Revista Newsweek organizează cel de-al doilea eveniment pe tema învățământului dual, care aduce în prim-plan nevoia de personal calificat în economie și oferta sistemului de învățământ.

Una dintre soluțiile pentru abandonul școlar este mai buna promovare și implicare a autorităților în atragerea elevilor spre continuarea studiilor în liceele profesionale tehnice care se află în strânsă colaborare cu mediul de afaceri.

În acest fel, elevii care nu pot continua studiile liceale în profilele teoretic sau real, pot fi spijiniți să se califice pentru o meserie și să își găsească un loc de muncă.

Comisia Europeană a identificat educația și formarea profesională ca fiind un domeniu de interes pentru cooperare în cadrul inițiativei Spațiului European al Educației pentru perioada 2021-2030. Prin intermediul Consiliului UE, statele membre și-au stabilit obiectivul ca până în 2025, cel puțin 60 % dintre absolvenții educației profesionale să beneficieze de învățare la locul de muncă în timpul educației și formării lor profesionale.

Conform celui mai recent raport oficial, în anul școlar 2019-2020,  în sistemul de învățământ dual au absolvit  1.847 de elevi, adică 80% din numărul celor înscriși în 2017, dintre aceștia fiind însă angajați doar 983. În același timp, piața muncii reclamă lipsa forței de muncă calificată an de an.

Ce spun autoritățile despre cum și în cât timp sistemul de învățământ arputea să ofere personal calificat suficient pentru nevoile agenților economici, care sunt domeniile cu deficit mare de angajați bine pregătiți, cum se implică antreprenorii pentru a facilita accesul la practică al elevilor, vom discuta în cadrul acestui eveniment.

Evenimentul dedicat învățământului dual este la a doua ediție și se va desfășura online și va fi transmis în direct pe newsweek.ro și pe pagina de Facebook a Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te