Fondatoarea Theranos, 11 ani închisoare pentru fraudă de 9 miliarde $. Secretarul apărării, păcălit

DE Elena Andrei | Actualizat: 21.11.2022 - 21:33
Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes/foto: Profimedia Images

Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnată la peste 11 ani de închisoare pentru că a fraudat investitorii în afacerea cu testele de sânge care diagnostichează boli. Frauda a fost evaluată la 9 miliarde de dolari.

SHARE

Fosta vedetă din Silicon Valley a pretins în mod fals că tehnologia firmei Theranos ar putea diagnostica boli cu doar câteva picături de sânge.

Holmes, în vârstă de 38 de ani, este însărcinată și va face apel împotriva sentinței, care a fost pronunțată de un tribunal din California.

„New Steve Jobs”

Prezentată la un moment dat ca fiind „New Steve Jobs", ea a fost considerată la un moment dat cea mai tânără miliardară din lume.

Holmes a lansat Theranos după ce a renunțat la Universitatea Stanford la vârsta de 19 ani, iar valoarea companiei a crescut brusc după ce a susținut că ar putea aduce o revoluție în diagnosticarea bolilor.

Însă tehnologia prezentată de Holmes nu a funcționat și - inundată de procese - compania a fost dizolvată până în 2018.

La procesul lui Holmes din San Jose, California, procurorii au declarat că aceasta i-a indus în eroare cu bună știință pe medici și pacienți cu privire la produsul vedetă al Theranos - aparatul Edison - despre care compania susținea că poate detecta cancerul, diabetul și alte afecțiuni folosind doar câteva picături de sânge.

De asemenea, au acuzat-o pe Holmes că a exagerat foarte mult performanța firmei în fața finanțatorilor săi.

În cele din urmă, jurații au găsit-o vinovată de patru capete de acuzare pentru fraudă, cu o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, 11 prin hotărâre judecătorească. Dar au găsit-o nevinovată pentru alte patru acuzații și nu au ajuns la un verdict pentru alte trei.

Înainte ca judecătorul Edward Davila să pronunțe sentința, Holmes a citit un discurs în fața instanței în care și-a cerut scuze cu lacrimi în ochi investitorilor și pacienților.

Judecătorul s-a referit la Holmes ca la un antreprenor "strălucit" și i-a spus: „Eșecul este normal. Dar eșecul prin fraudă nu este OK".

Vedeta din Silicon Valley a păcălit oameni importanți

Silicon Valley este un loc în care se pot face și risipi averi. Nu este neobișnuit ca investitorii să piardă sume mari de bani.

De asemenea, nu este neobișnuit ca fondatorii să facă afirmații grandioase despre tehnologia lor.

Totuși, ceea ce este diferit în cazul lui Holmes este faptul că analiza activităților companiei  Theranos a dus de fapt la acuzații de fraudă care au rămas în picioare.

De regulă, în SUA, când investitorii pierd bani, cer despăgubiri în mod privat.

Citește și

Fostul avocat al lui Trump acuză: ex- președintele SUA a fost turnat la FBI de fiică și ginere

Statele UE nu s-au înțeles în privința reformării Cartei Energiei. Proiectul va fi „înghețat”

Pedeapsa lui Holmes este un avertisment pentru „ingenioșii” din Silicon Valley că există consecințe reale pentru inducerea în eroare a investitorilor, iar pedeapsa poate fi și închisoare cu executare.

Holmes și Ramesh "Sunny" Balwani, fostul ei partener de afaceri și iubit, au fost acuzați în 2018 de fraudă și conspirație pentru fraudă. Balwani, care a fost judecat separat, a fost găsit vinovat de fraudă în această vară. El va primi condamnarea luna viitoare.

Procurorii au cerut ca ea să fie condamnată la 15 ani de închisoare și să plătească 800 de milioane de dolari ca despăgubiri investitorilor, inclusiv mai multor personalități de profil înalt, precum fostul secretar american al Apărării James Mattis, care a depus mărturie împotriva ei la proces, și magnatul software Larry Ellison.

Dar echipa de apărare a lui Holmes - care a susținut că aceasta a fost bine intenționată și a încercat să ajute oamenii - a cerut 18 luni în arest la domiciliu.

Judecătorul a stabilit că aceasta a provocat pierderi de 121 de milioane de dolari investitorilor, inclusiv lui Rupert Murdoch și familiei care deține Walmart. Suma pe care ea va trebui să o ramburseze va fi stabilită la o audiere ulterioară în instanță.

Peste 130 de prieteni, rude și foști angajați ai Theranos i-au scris judecătorului pentru a face apel la clemență.

Grupul a menționat că Holmes este o mamă tânără. Ea a avut un fiu în iulie 2021 și este în prezent însărcinată cu al doilea copil.

Nu se știe când urmează să nască. Se așteaptă ca avocații ei să încerce să o împiedice să intre în închisoare până după nașterea copilului.

Partenerul ei, Billy Evans, într-un memoriu adresat instanței, i-a spus judecătorului că se teme pentru "un viitor în care fiul meu crește cu o relație cu mama sa de cealaltă parte a unui geam înarmat de gardieni".

Eileen Lepera, o secretară din Silicon Valley care și-a pierdut o parte din economiile de-o viață investind în Theranos, a declarat pentru BBC că este "mulțumită" de sentință.

"Cred că este echitabilă, având în vedere toate faptele din acest caz", a spus doamna Lepera. "Holmes știa că este o fraudă și a pus viețile oamenilor în pericol".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te