”Dar acesta nu a menţionat ceva despre cuprinderea acestora în legea bugetului de stat.
Consiliul Naţional al Elevilor remarcă o tergiversare nefirească a procesului de includere a sumelor aferente burselor elevilor în bugetul de stat pentru anul 2021, în ciuda faptului că legea impune acest lucru în mod clar. Astfel, în cazul în care Guvernul nu va include banii pentru bursele elevilor în bugetul de stat, Hotărârea de Guvern nr. 1064/2020 nu va avea aplicabilitate, iar diferenţele colosale dintre bursele oferite de la o localitate la alta vor continua să existe. Pentru a evita asemenea situaţii, în care administraţiile locale acordă burse de numai 8 lei (1) pe lună, este imperios ca acestea să aibă drept punct de plecare suma de 100 de lei, stabilită de către Guvernul României în luna decembrie a anului trecut.
Totodată, trebuie să atragem atenţia cu privire la repetatele intenţii ale Consiliului Naţional al Elevilor de a purta discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, în sensul dezbaterii problematicii burselor şcolare, fără a primi, însă, vreun răspuns. Criticăm cu fermitate, totodată, procesul netransparent de elaborare a legii bugetului de stat pentru acest an, fără consultarea directă a reprezentanţilor societăţii civile.
"În ultimii 3 ani, Consiliul Naţional al Elevilor, alături de elevii din întreaga ţară, a luptat pentru obţinerea unui cuantum minim al burselor elevilor! În luna decembrie a anului trecut, acest cuantum a fost stabilit, în sumă de 100 de lei. Acesta nu va fi aplicat, însă, dacă sumele necesare acoperirii cuantumului minim pentru toţi elevii care beneficiază de burse nu vor fi incluşi în legea bugetului de stat pentru anul 2021. Vom lupta până la capăt pentru colegii noştri, care merită burse mai mari de 8 lei pe lună, aşa cum se practică în unele localităţi. Nu ne vom opri aici!", a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.” se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.