Taxa de 1% pe cifra de afaceri ar inhiba toate afacerile. Cum descurajează activitatea firmelor

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.02.2023 - 09:53
Taxa de 1% pe cifra de afaceri ar inhiba toate business-urile. Descurajează activitatea firmei - Foto: ied.eu

Recent, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre introducerea unei taxe de 1% pe cifra de afaceri. Expertul în management Valentin Ionescu susţine că introducerea ei ar influenţa negativ mediul economic, mai ales că există deja altă taxă de solidaritate.

SHARE

"În condiţiile în care firmele plătesc impozit pe profit, este vorba despre o impozitare adiţionaală, care pentru anumite firme se poate transforma şi într-o impozitare excesivă, mai cu seamă în sectorul energetic, unde deja se aplică o taxă de solidaritate cu caracter temporar", afirmă Ionescu.

Taxa de 1% pe cifra de afaceri descurajează activitatea firmei

Dar taxa aceasta, explică expertul în management, nu este de 60%, pe profitul din anul 2022, cum s-a scris.

"Este vorba despre o formulă de calcul. Se scade din profitul din anul supus impozitării (2022), media profiturilor din anii 2019 – 2021. Rezultatul se înmulţeşte cu 60%. Aceasta este cu totul altceva", detaliază Valentin Ionescu, concluzionând: "Nu este corect să se aplice o asemenea taxă pe cifra de afaceri".

Citeşte şi: Acţiunile OMV Petrom sunt în scădere, după anunţul Guvernului, privind suprataxa de solidaritate

Este o dublă impozitare? (această dublă impozitare este interzisă de regulile UE) Ionescu evită să spună că aşa este, dar afirmă:

"Este o impozitare suplimentară, fără îndoială. Din moment ce ai impozit pe profit, de ce să impozitezi şi cifra de afaceri? Ar descuraja afacerile.

Când discutăm despre cifră de afaceri, discutăm despre veniturile obţinute din activitatea principală a unei firme. Noi ce facem, descurajăm activitatea unei firme?", opinează specialistul.

Un fel de TVA

O taxă de genul acesta este ca şi cum ar fi o taxă pe valoarea adăugată. Însă, spune Valentin Ionescu, "dacă tai din taxa pe dividende şi din cea pe câştigul de capital, să spunem că e de înţeles, ar mai avea o logică, în materie fiscală. Deşi, subliniez: este o fiscalizare excesivă şi nu are nici un sens, indiferent despre ce firmă vorbim".

Nu trebuie să ne concentrăm pe Petrom sau pe Schweighoffer etc., unde deja avem nişte pete, arată specialistul, care a fost ministru al Privatizării, în anii 90.

"Nu asta e discuţia. Trebuie să avem o abordare logică, raţională, lipsită de sentimente şi nediscriminatorie. Pentru toată lumea la fel", subliniază Valentin Ionescu.

Dar există un grup de firme unde este justificabilă o asemenea taxă? O asemenea taxă ar avea sens la firmele mici, de consultanţă, care nu fac investiţii, spune Ionescu.

Citeşte şi: Ciolacu vrea taxarea companiilor mari cu 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende, prea mic

Totuşi, revine expertul, "când pui o taxă pe cifra de afaceri, cu alte cuvinte, penalizezi venitul din activitatea principală a unei firme, atunci taxa devine nestimulativă. Firma respectivă evident că nici nu are de ce să mai producă atât de mult, nu are motive să mai facă investiţii, să-şi extindă afacerea".

Aşadar, iată o taxă suplimentară, care apare într-un moment în care avem tot interesul să restartăm economia, nu să inhibăm business-urile.

PSD vrea taxa pentru a câştiga alegerile de anul viitor

Este corect să afirmăm că această taxă e menită să atragă foarte mulţi bani la buget, printr-o lovitură fiscală, calculată teoretic, din punct de vedere matematic?

La prima vedere, crede Valentin Ionescu, "putem deduce că Guvernul este în situaţia de a căuta cât mai multe surse de bani, ca să le realoce către proiecte sociale. Se poate porni de la o asemenea ipoteză, deşi nu avem vreo dovadă. Vedem de ceva vreme nişte tentative în acest sens, mai cu seamă în zona PSD".

Astfel, spune Ionescu, "se aruncă în piaţă nişte informaţii, pentru a testa, dar în spare se ascunde şi o nevoie, şi nişte obiective politice. Poate să fie o nevoie, poate să fie un obiectiv politic, nu neapărat o nevoie justificată de a acoperi nişte cheltuieli".

Iar asta, afirmă expertul, pentru că "PSD subsumează logica economică unei logici politice, în care are un obiectiv major: să câştige alegerile din anul 2024, unde are drept concurent principal AUR, o formaţiune extremistă, populistă şi care a rupt din electoratul PSD".

Prin urmare, trebuie să se focalizeze atât în anul acesta preelectoral, cât şi în anul 2024, pe politici sociale, şi are nevoie de bani. Deocamdată nu are aceşti bani la nivelul pe care şi-l doreşte, astfel încât să-şi atingă ţintele politice, aşa cum şi le-a calculat.

Impuls negativ asupra economiei

Care ar fi impactul acestei taxe de 1%? "Nu pot să vă spun impactul, pentru că el ar trebui calculat. Putem să discutăm despre consecinţe, că sunt negative şi am spus din ce motiv. Cifra de afaceri, adică venitul încasat din activitatea principală, este taxată, penalizată, sancţionată, adică firmele sunt sancţionate în momentul în care îşi cresc cifra de afaceri. Nu este normal".

Impactul trebuie calculat. Pe de o parte, statul face o analiză financiară, estimând cât ar putea să obţină, ca venit fiscal, dar impactul înseamnă cât pierde economia pentru că se aplică această taxă.

Sigur că fiecare actor economic se va întreba: "De unde să plătesc eu aceşti bani?", dincolo de faptul că nu este corect, spune expertul.

Totuşi, o soluţie este mărirea preţurilor la produse şi servicii şi micşorarea cifrei de personal, adică alte creşteri de preţuri şi alte concedieri. Dincolo de faptul că implementarea inteligenţei artificiale oricum duce la concedieri.

"Sunt unele firme care suportă deja nişte costuri foarte mari", detaliază specialistul, "după ce s-a majorat salariul minim pe economie. Ne referim la 1,7 milioane de salariaţi, care lucrează în microîntreprinderi, IMM şi întreprinderi medii sau mari".

Acum, dacă mai vine şi o asemenea taxă, "nu facem altceva decât să dăm, prin constrângere fiscală, un impuls negativ în economie", concluzionează expertul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te