Statele Unite ale Americii ar putea intra în faliment, dacă nu se ridică plafonul datoriei publice

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.05.2023 - 19:05
Statele Unite ale Americii ar putea fi intra în faliment, dacă se ridică plafonul datoriei publice - Foto: picserver

Statele Unite ale Americii ar putea să intre în faliment, dacă nu se ridică plafonul datoriei publice în luna iulie şi dacă chestiunea diferenței dintre plafoanele datoriilor nu e rezolvată. SUA ar putea fi în imposibilitatea de a plăti facturile la timp.

SHARE

SUA ar putea să nu-şi plătească facturile la timp undeva între lunile iulie și septembrie, a estimat Biroul de Buget al Congresului (CBO), oferindu-le parlamentarilor câteva luni, pentru a ajunge la un acord, privind ridicarea limitei datoriei și evitarea unui default.

Un eșec al SUA de a-și plăti facturile la timp ar putea duce piețele financiare într-un impas major și poate provoca ravagii mai ample asupra economiei globale.

Citeşte şi: Creșterea economică va încetini anul viitor. Datoria publică va crește, iar leul se va deprecia

Departamentul de Trezorerie s-a confruntat cu o limită de datorie de aproximativ 31,4 trilioane de dolari, în ianuarie. Spre comparaţie, datoria publică a Românie în anul 2021 era, conform Statisticii, de aproape 138 de miliarde de dolari.

Datoria publică este definită ca fiind formată din obligațiile de plată ale guvernului, în special cele evidențiate prin valori mobiliare, de a plăti anumite sume deținătorilor, la un moment dat.

Datoria publică se distinge de datoria privată, care constă în obligațiile persoanelor fizice, firmelor și organizațiilor neguvernamentale, conform Britannica.com.

Artificii contabile

Acum, Trezoreria Statelor Unite implementează, conform Wall Street Journal, o serie de manevre contabile speciale, pentru a continua să plătească obligațiile guvernului față de deținătorii de obligațiuni, beneficiarii de asigurări sociale și alții.

În estimarea sa, CBO a spus că așa-numitele măsuri extraordinare ar putea expira și înainte de iulie, dacă așteptările sale privind veniturile fiscale sunt reduse.

„Data estimată a epuizării este incertă, deoarece momentul și valoarea colectării veniturilor și cheltuielilor în lunile intermediare ar putea să difere de proiecțiile CBO”, a spus agenția.

Citeşte şi: Ciucă: „Datoria publică a României a scăzut sub 50%”. Sub nivelul de anul trecut

Republicanii și președintele Biden s-au aflat într-un impas, în ceea ce privește creșterea limitei datoriei în acest an. Republicanii, care au preluat recent controlul Camerei, cer ca orice înțelegere privind creșterea limitei datoriei să fie însoțită de reduceri nespecificate de cheltuieli.

Casa Albă și Democrații din Congres au respins posibilitatea reducerii cheltuielilor, argumentând că parlamentarii ar trebui să majoreze limita datoriei, fără alte condiții.

În timp ce parlamentarii se contrazic ritmic cu privire la cheltuieli, situația actuală, de blocare a plafonului datoriilor, a sporit temerile unor observatori ai pieței și parlamentari, cu privire la posibilitatea unei neîndepliniri de plată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te