Se îndreaptă piața imobiliară spre colaps? Care sunt semnele? Impactul, mai puternic decât în 2009

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.10.2023 - 14:45
Spre o criză imobiliară - Foto: Profimedia Images

Prețurile spaţiilor de birouri din SUA s-au îndreptat către aterizare dură, spun investitorii. Piața imobiliară comercială se îndreaptă către un colaps sever, în mare parte din cauza ratelor dobânzilor în creştere vertiginoasă.

SHARE

O altă cauză este scăderea valorii proprietăților, potrivit unui sondaj al investitorilor. Aproximativ două treimi dintre cei care au răspuns la un sondaj Bloomberg News au spus că cred că piața imobiliară comercială se va redresa numai după un colaps.

Dacă au fost întrebați când cred că prețul proprietăților de birouri va atinge minimul, 44% dintre cei chestionaţi au spus că se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în a doua jumătate a anului viitor, în timp ce 22% au spus că va fi în primele șase luni ale anului 2024.

Spre o criză imobiliară

Evoluţia ne interesează în România pentru că, în timpul Crizei Subprimelor, din Statele Unite, din anii 2007 - 2009, crahul american s-a transmis peste Atlantic, a aterizat în Europa şi, finalmente, a ajuns în România, provocând o recesiune dură.

Doar 6% dintre cei 919 de respondenți la sondajul Bloomberg au opinat că prețurile vor scădea în acest an, în timp ce 29% au prezis că acest lucru se va întâmpla în anul 2025 sau mai târziu.

Rezerva Federală (sistemul băncii centrale din SUA) a majorat agresiv ratele dobânzilor, ceea ce mărește costul finanțării proprietăților comerciale, într-un moment în care există și o cerere redusă în această subpiaţă, ceea ce a influenţat nivelul chiriilor.

Citeşte şi: Criză în imobiliare. Chinezii de la Evergrande au probleme în a evita colapsul financiar

Investitorii se pregătesc pentru o posibilă criză, declanșată implicit, pentru o datorie de 1,5 trilioane de dolari, care este scadentă până la sfârșitul anului 2025. Aproximativ 270 de miliarde de dolari, în împrumuturi imobiliare comerciale, deținute de bănci, urmează să ajungă la scadență în anul 2023, potrivit Trepp.

În următorii patru ani, proprietățile imobiliare comerciale trebuie să plătească scadențele datoriilor, care vor atinge vârful de 550 de miliarde de dolari în anul 2027, potrivit analiștilor Morgan Stanley.

La începutul acestei luni, un studiu publicat de economiști de la NYU Stern Business School, Columbia Business School și National Bureau of Economic Research a arătat că ratele locurilor de muncă neocupate sunt la maximele ultimilor 30 de ani, în multe orașe americane.

Citeşte şi: VIDEO Cum sunt lovite turismul și imobiliarele de ordonanța lui Ciolacu care schimbă Codul Fiscal

În New York, rata de neocupare a fost de 22,2%, în primul trimestru al anului 2023. Clădirile de birouri din New York City – cea mai mare piață imobiliară comercială din lume – au pierdut 76 de miliarde de dolari din valoarea celor mai recente prețuri de vânzare, potrivit brokerului JLL.

Blackstone și RXR au vândut clădirea de birouri de la numărul 1330, de pe Avenue of the Americas, pentru 320 de milioane de dolari. Este cu o treime mai puțin decât prețul de listare din anul 2006.

Cushman & Wakefield a prezis recent că ar putea exista 1 miliard de metri pătrați de spații de birouri nefolosite, în SUA, până în anul 2030.

Citeşte şi: Începe prăbușirea pieței imobiliare? În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Rezerva Federală din New York a anunţat la începutul acestui an că nu este clar când sau dacă sectorul imobiliar comercial va reveni la puterea anterioară.

„În timp ce piața de închirieri rezidențiale şi-a revenit, piețele de retail și de birouri au rămas slabe, în mare parte din cauza trecerii la munca de la distanță și la cumpărături online”, a spus banca, într-o postare de pe site-ul său.

Chiriile comerciale din Manhattan au scăzut mult, față de valoarea la care se aflau înainte de pandemie, și „această tendință de slăbire poate continua, pe măsură ce tot mai mulți chiriași din spaţiile comerciale renunță la contractele de închiriere negociate când cererea de spații de birouri și de vânzare cu amănuntul era mult mai mare”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te