România riscă sancţiuni de milioane de euro. Avem depozite de deşeuri neecologizate

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.08.2023 - 14:38
România riscă sancţiuni de milioane de euro - Foto: INQUAM PHOTOS / Alex Nicodim
România riscă sancţiuni de milioane de euro - Foto: INQUAM PHOTOS / Alex Nicodim

România riscă sancţiuni de milioane de euro, a avertizat ministrul Mediului, Mircea Fechet. El atrage atenţia că avem depozite de deşeuri neecologizate. Ţara noastră a fost condamnată în 2018 şi acum riscă o nouă condamnare, ce va atrage sancţiuni în bani.

SHARE

România riscă sancţiuni de zeci de milioane de euro, din cauza depozitelor de deşeuri neecologizate.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că, după ce a fost condamnată în anul 2018, de Curtea Europeană de Justiţie, pentru că nu a ecologizat depozite de deşeuri industriale, deşeuri periculoase sau depozite municipale de deşeuri, România a fost reclamată din nou pentru că are în continuare 33 de depozite de deşeuri neecologizate, iar în cele mai multe cazuri firmele care le deţin nu au posibilitatea financiară de a face ecologizarea acestora.

România riscă sancţiuni de milioane de euro

”Din nefericire, statul român a moştenit de la perioada comunistă o serie de probleme de mediu. Parte din aceste probleme care fac obiectul acestei cauze foarte celebră de altfel, este cauza C301 din 2018.

Statul român a fost deja condamnat, Curtea Europeană de Justiţie a considerat că nu ne-am îndeplinit acea obligaţie de mediu de a ecologiza acele depozite de deşeuri.

Discutăm acolo de depozite municipale vechi, de depozite industriale şi de depozite de deşeuri periculoase.

Citeşte şi: Gunoaiele sufocă țara: Numărul transporturilor de deşeuri către România s-a triplat. Ce face Garda

Sunt trei categorii de deşeuri. Iniţial au fost 101 astfel de depozite, între timp am închis cea mai mare parte dintre ele. Astăzi, mai există doar 33 din 101, a fost un efort formidabil să plătim şi să identificăm resurse pentru închiderea acestora.

Din nefericire însă, discutăm despre unele depozite foarte mari ca volum şi ca suprafaţă, la fel cum discutăm despre multe depozite deţinute de societăţi comerciale care astăzi se află ori în faliment, ori în insolvenţă, ori în alte situaţii care nu asigură surse de finanţare pentru ecologizarea acestora.

Citeşte şi: Ard deşeuri în Bucureşti. 12 autospeciale de stingere de la ISUBIF muncesc la oprirea incendiului

Din nefericire, Curtea Europeană de Justiţie a fost sesizată din nou, pentru că statul român nu a pus în aplicare dispozitivul condamnării iniţiale, care, la momentul respectiv, nu făcea referire şi la sancţiuni pecuniare.

Însă în acest moment, fiind încă în procedură de închidere a acestor depozite de deşeuri, există riscul unei noi condamnări.

Problema mai mare decât condamnarea în sine este cea legată de faptul că, cel mai probabil, această nouă condamnare va atrage nişte sancţiuni pecuniare”, a afirmat Mircea Fechet, conform News.ro.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te