Revolut donează până la 1,8 milioane euro Ucrainei, dar ce face cu transferurile în Rusia

DE Lidia Moise | Actualizat: 03.03.2022 - 23:08
Nik Storonsky, CEO Revolut. Sursa: blogul Revolut

Aplicația financiară Revolut, extrem de populară și în România, unde are peste 1,7 milioane de clienți, va dona Ucrainei până la 1,80 milioane de euro, prin Crucea Roșie, dar nu a anunțat o blocare a transferurilor de bani către Rusia.Wise și Remitly au anunțat.

SHARE

 Compania britanică Revolut, o aplicație financiară care oferă servicii bancare, de investiții și alte servicii de gestionare a banilor, cu o valoare de piață estimată la 33 de miliarde de dolari și a căzut în capcana unei dileme: cum să evalueze situația actuală, în care Rusia a invadat Ucraina, iar statele occidentale au limitat sever transferurile de bani către Rusia.

Companiile Wise și Remitly au oprit transferurile de bani în Rusia. Zepz și TransferGo și-au blocat și ele serviciile în Rusia, potrivit siteului specializat Protocol.com.

Revolut a ales să condamne războiul, dar nu este clar dacă va continua afacerile, sugerează sitelul citat. ”Revolut pare să accepte în continuare transferuri în aplicația sa, la fel ca și Xoom de la PayPal”, susține siteul Protocol.

Contactați de Newsweek, reprezentanții Revolut spun că aplicația respectă toate restricțiile impuse Rusiei de către autoritățile europene și britanice.

 ”Revolut nu își oferă serviciile în Rusia sau Ucraina. Dar clienții noștri pot transfera bani în conturi bancare din Ucraina, iar săptămâna trecută am anunțat că am eliminat taxele și comisioanele pentru tranzacțiile în conturile băncilor ucrainene și vom continua să oferim clienților noștri posibilitatea de a trimite bani rudelor, prietenilor lor și familiilor din această țară”, au declarat pentru Newsweek, reprezentanții companiei

Nu este însă clar dacă se pot transfera bani în Rusia, la fel ca și în Ucraina, prin conturile băncilor care nu sunt supuse sancțiunilor.

”Revolut a pus în aplicare măsurile necesare pentru a se conforma sancțiunilor împotriva Rusiei decise de autoritățile din UE, Marea Britanie și din întreaga lume. Revolut se va asigura întotdeauna că respectăm toate sancțiunile relevante și vom continua să monitorizăm situația îndeaproape și să ne adaptăm mijloacele de control pe măsură ce situația evoluează”, conchid reprezentanții Revolut.   

Cofondatorul Revolut, Nik Storonsky, a anunțat, într-o postare pe blogul companiei, că se opune războiului rus împotriva Ucrainei.

Acest război este greșit și total dezgustător. Sunt îngrozit și îngrozit de impactul acestuia și îmi adaug vocea celor din întreaga lume care cer încetarea imediată a luptei și angajamentul față de soluții diplomatice. Nici o persoană nu ar trebui să moară în acest conflict inutil”, a declarat Storonsky.

Nik Storonsky, al cărui tată este ucrainian, a anunțat că ”pentru fiecare liră, euro sau zlot sau franc (elvețian, nr) donat de un client Revolut către Crucea Roșie Ucraina,  Revolut va dona din nou aceeași sumă, până la 1,5 milioane de lire sterline (aproximativ 1,8 milioane euro)

Însă a menționat că ”a trebuit să iau în considerare mai întâi și bunăstarea colegilor noștri din Rusia. Nu au făcut nimic rău; pur și simplu au ajutat la construirea Revolut, susținându-și propriile familii prin munca lor grea, la fel ca colegii lor din Ucraina (sau Londra sau New York sau Sydney sau Mumbai, sau oriunde altundeva în lume unde își au sediul oamenii)”.

O parte din reținere ar putea veni din poziția complicată a tatălui, despre care autoritățile lituaniene au spus că este directorul general adjunct al centrului de cercetare Gazprom, Promgaz.

Vlad Yatsenko, cofondatorul Revolut și Chief Technology Officer, în vârstă de 38 de ani, este ucrainean și a condamnat mult mai dur invazia Rusiei în Ucraina. El a spus că Putin este un ”mincinos nerușinat” și a anunțat că a donat, prin Crucea Roșie Ucraina, 100.000 de lire sterline.

Anunțul său a fost imediat comentat pe Twitter.  Killian Mangan i-a răspuns că ”pentru un om cu o avere  de 1,1 miliarde de dolari, 100.000 de euro (așa a înțeles Mangan n.r) reprezintă un gol în buzunar de 0,009%”, dar gestul este ”o campanie de PR de mare valoare pentru Revolut”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te