Războiul lui Putin, alimentat și din România. Profituri uriașe făcute de Lukoil, la București

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.09.2023 - 00:13
Războiul lui Putin, alimentat și din România - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

În pofida faptului că e supus unui complex întreg de sancţiuni internaţionale severe, războiul lui Putin cu Ucraina este alimentat și din România. Profituri uriașe sunt realizate de Lukoil, la București, dar şi de Gazprom, prin firma sârbească NIS Petrol.

SHARE

Lukoil România administrează rețeaua de stații de distribuție a carburanților Lukoil din țară. Anul trecut, a raportat un profit net de 235 de milioane de lei, adică de 47 de milioane de euro, la o cifră de afaceri de 13,3 miliarde de lei, adică 2,66 miliarde de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

Războiul lui Putin, alimentat și din România

Cifra de afaceri NIS Petrol SRL. a fost de peste 700 de milioane de lei, adică de peste 140 de milioane de euro, în anul 2022, cu un profit de aproape 117 milioane de lei, adică de aproape 23 de milioane de euro.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 23.03%, conform Termene.ro, adică a prosperat.

Citeşte şi: Toți ruşii din fruntea rafinăriei Petrotel Lukoil au fost demişi. Conducerea, preluată de români

NIS Petrol este compania sârbească prin care Gazprom acţionează în România, dezvoltând un lanţ de benzinării important. Spaţiul de limbă sârbă al fostei Iugoslavii, cum ar fi de exemplu fosta republică separatistă Srpska, din Bosnia şi Herzegovina, abundă de benzinării Petrol, deţinute de NIS.

Ţinta pe benzinarii independenţi

Pe de altă parte, Lukoil România, care operează o rețea cu peste 310 benzinării, este deținută 100% de Litasco, divizia de trading a grupului petrolier rus Lukoil, conform Economica.net.

În ultimii ani, NIS Petrol a achiziţionat în România o mulţime de staţii de carburanţi de la benzinarii independenţi, pe lângă benzinăriile proprii pe care şi le-a deschis.

În august 2022, în România existau, pe downstream, 19 benzinării sub brandul Gazprom, gestionat de NIS (care înseamnă Naftna Industrje Srbje).

Nebuloasă

În ce priveşte Lukoil, nu se știe cât din cifra de afaceri şi profit a însemnat vânzarea de carburanți produși în România, la Rafinăria Petrotel, din Teleajen, pe care grupul o operează (circa 2,4 milioane de tone pe an, în termeni de capacitate de rafinare).

Nu se ştie exact nici cât a fost carburant importat, în special de la rafinăria din Bulgaria (care are o capacitate de producţie de șapte milioane de tone), de la Burgas. Bilanțul Petrotel Lukoil nu este încă disponibil la Ministerul Finanțelor.

Citeşte şi: „Republica Moldova nu mai consumă gaze de la Gazprom”. Premierul Recean l-a primit pe Nicolae Ciucă

Totuşi, pe de altă parte, NIS Petrol SRL și-a redus în 2022 cota de piață și și-a majorat pierderile, în pofida faptului că a înregistrat o cifră de afaceri în creștere și nu și-a micşorat numărul de stații, conform profit.ro.

NIS Petrol Romania mai are în portofoliu, pe segmentul de upstream, șase perimetre de petrol și gaze, pe teritoriul României, având la toate statut de operator.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te