Premierul Cîțu nu lasă loc de speculații: nu sunt bani la buget, salariile publice se plafonează

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.12.2020 - 14:39
Premierul Florin Cîțu/FOTO: gov.ro

Toate salariile și sporurile din sectorul bugetar vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2020, a anunțat prim-ministrul Florin Cîțu. Alocațiile vor crește cu numai 20% în loc de 40%, cât se promisese. Premierul a invocat deficitul bugetar major și nevoia de creștere în 2021.

SHARE

Într-un briefing după ședința de Guvern din penultima zi a anului curent, Cîțu a explicat:

"În primul rând, am să vorbesc despre ordonanța inițiată de Ministerul Finanțelor, care are mai multe reglementări în interior. Aş începe cu măsura, de fapt, v-aş spune că această ordonanţă reprezintă un impact bugetar sau o economie la buget de 17,6 miliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol - se mențin în cuantum brut salariile şi sporurile de care beneficiază personalul din administrația publică centrală şi locală, inclusiv personalul care ocupă funcția de demnitate publică şi funcții asimilate acestora la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020. Acesta este un impact bugetar de aproape 12 miliarde de lei - şi aici sunt mai multe lucruri pe care le-am luat în calcul.

În primul rând, am spus că la baza deciziei stă şi ceea ce am văzut că s-a întâmplat cu Legea salarizării unitare în ultimii trei ani de zile, o lege care a fost aplicată prost, o lege care a creat discrepanțe, deşi promitea să rezolve inechitățile din sistemul public, o lege care a fost urmată de foarte multe excepţii. Ca să putem să corectăm aceste lucruri, este nevoie să luăm o pauză şi prin această ordonanţă luăm o pauză şi, bineînţeles, în perioada următoare, vom veni cu clarificări. În acelaşi timp, trebuie să ştim - şi am spus acest lucru tot anul - România, alături de economia globală, trece printr-o perioadă dificilă. În 2020, aşa cum am spus la început, nu ne-am atins de veniturile nimănui din sectorul public şi am avut măsuri pentru a susține sectorul privat.

Nici acum - şi iarăşi trebuie să fie foarte clar - nu venim cu nicio tăiere, nu se întâmplă nimic cu veniturile din sectorul bugetar, rămân la nivelul din decembrie 2020, după ce a fost o creștere anul trecut de 25% și alte sporuri în mai multe sectoare. Deci, anul acesta, pentru a corecta aceste inechități și pentru a ne menține într-un deficit bugetar de 7%, trebuie să luăm această decizie."

Premierul a pomenit și alte măsuri: "Urmează și alte măsuri similare, aș vrea să mai menționez câteva din această ordonanță, care este o ordonanță foarte mare: acordarea în 2021 a voucherelor de vacanță, în cuantum de 1.450 de lei. V-am spus din primul moment că pentru noi sectorul HoReCa este un sector important. În 2020, a existat IMM Invest, șomajul tehnic, plata a 41,5% din salariu pentru angajații care revin din șomaj tehnic, scutirea impozitului specific, măsură pe care am decis astăzi să o prelungim până în martie 2021. Toate acestea au ajutat sectorul HoReCa.

În continuare susținem sectorul HoReCa și pentru 2021 rămân voucherele de vacanță pentru personalul plătit din fonduri publice. Și mai sunt, bineînțeles, măsuri pe care vreau să vi le spun pentru sectorul privat, dar încă un lucru important, punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 de lei, nu se modifică. Scutirea de TVA cu drept de deducere a livrărilor de dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum și a serviciilor de vaccinare și testare aferente, altele decât cele scutite de TVA, conform articolului 292 din Codul fiscal efectuate până la data de 31 decembrie 2022. Deci, includem la scutirea de TVA și alte facilități."

Toate declarațiile lui Florin Cîțu pot fi consultate aici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te