Piaţa imobiliară suedeză este într-o foarte mare criză. Sunt semne că România poate fi afectată

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.02.2023 - 17:04
România ar putea să fie afectată. Piaţa imobiliară suedeză este într-o foarte mare criză - Foto: Sludge G, Flickr, blocuri Sf. Gheorghe

De la începutul lunii ianuarie a acestui an, veştile care vin despre situaţia pieţei imobiliare din Suedia nu sunt deloc bune. Şi, în pofida faptului că structura pieţei imobiliare e diferită în Scandinavia, România ar putea să fie puternic afectată.

SHARE

"Suedia se confruntă cu Ziua Socotelii, pe măsură ce prețurile caselor scad", conform CNBC. După ce a crescut consolidat în ultimul deceniu, acum scad.

Şi în România se întâmplă un fenomen de criză semănător. Dar, asemeni situaţiei din timpul Crizei Subprimelor, din anii 2007 - 2010, şi acum piaţa imobiliară din România se dovedeşte foarte rezistentă la impulsurile de criză şi preţurile rămân totuşi sus, ca nivel general.

Nu e surprinzător ce se petrece în Suedia, având în vedere natura disfuncțională a pieței, potrivit lui Stefan Ingves, fostul guvernator al Băncii Centrale Riksbank. Unii economiști anticipează o scădere cu 20% a prețurilor.

Citeşte şi: Unde investeşti în criză. „Refugiu” în imobiliare, aur şi economisire. Afacerile care aduc bani

Cei trei doi factori daţi de CNBC, pentru criza suedeză, sunt creşterea datoriei privare, coronacriza şi criza indusă de invazia Ucrainei. Aceasta din urmă a determinat Banca Centrală să mărească dobânda-cheie.

Aceleaşi cauze ca în România

Cum se observă, sunt aceeaşi factori de intrare în scenariul de criză ca şi la noi. Datoria privată (câţi bani ai tu, în casa ta, ca să plăteşti ratele), apoi coronacriza şi criza invaziei Ucrainei - sunt exact factorii care au determinat finalmente BNR să cedeze şi să ridice dobânda-cheie.

Dar structura pieţei imobiliare româneşti este foarte diferită. În Suedia, sectorul rezidenţial este dominat de un fond imobiliar format din case pe pământ. Acestea au cu totul alt statut şi puls imobiliar decât rezidenţialele noastre.

Iar în Suedia este exclus să ai aceeaşi casă sau apartament scos la vânzare de cinci ori, pe diferite oficine, dând impresia că sunt cinci proprietăţi distincte şi distorsionând piaţa.

"Sondajul imobiliar din ianuarie sugerează că scăderea ar putea începe în curând să se atenueze, analiştii rămân pesimişti", spune despre situaţia din Suedia ediţia internaţională a Revistei Capital.

Citeşte şi: Averea românilor în imobiliare, mai mare cu 80%: Dețin miliarde de lei în active

"Prețurile locuințelor din Suedia ating un ritm dramatic, pierzând la aproape toate câștigurile înregistrate în timpul pandemiei. Va trebui să fie reconsiderată creșterea bruscă a ratelor dobânzilor, cauzată de creșterea inflației, în fața unui crash din ce în ce mai probabil al pieței imobiliare din Suedia?", se întreabă sursa citată.

Suntem mai alambicaţi

Oricât de ciudat pare, România are o structură a rezidenţialelor mai alambicată, cu un sector de imobile de blocuri de locuinţe imens. Acesta este format, în majoritatea sa covârşitoare, din blocuri vechi, construite în cel mai bun caz acum 40 de ani.

În Suedia, sudul mai urbranizat are, în oraşe ca Stockholm sau Malmö, inclusiv un fond imobiliar de blocuri ca la noi, dar mai puţin consistent.

Restul ţării e construit pe case nespectaculoase şi confortabile din lemn şi materiale uşoare, inclusiv containere, cu structură de rezistenţă elastică şi încălzire autonomă, astfel încât să fie bune când vine frigul, în pustietatea scandinavă.

La noi, în opoziţie, există fondul de rezidenţiale clasice, de tip condominium, foarte static, ca evoluţie de preţ, ce nu se clinteşte în faţa crizelor: nea Ion, care are un apartament la etajul 3, are o părere foarte bună despre el şi despre locuinţa lui, de care este foarte mândru şi căreia nu-i scade preţul, orice-ar fi.

Chiar dacă, paradoxal, are o părere foarte proastă despre România şi, în general, despre guvernanţi. Va trebui probabil să se producă un cataclism financiar în România, pentru a se prăbuşi piaţa imobiliară.

"Efectele creșterii ratelor dobânzilor asupra sectorului imobiliar comercial foarte îndatorat reprezintă principalul risc pentru stabilitatea financiară, dar o prăbușire este puțin probabilă, au declarat marți factorii de decizie suedezi", citaţi de Euronews.

Deci şi la ei.

Evident că mulţi dintre noi ne-am dori ca "mâine" preţurile caselor să "o ia la vale" şi ajungă la 10.000 de euro una.

Ceea ce trebuie să înţelegem este că, dacă acest lucru se va întâmpla, el va fi însoţit de o scădere dramatică a puterii de cumpărare, care nu ne va permite nici atunci să facem specula la care unii dintre noi se gândesc acum şi să ne cumpărăm pe foarte puţini bani casa din vise.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te