Noile măsuri fiscale ale Cabinetului Ciolacu. Draft apărut recent. Măsuri dure pentru antreprenori

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.08.2023 - 08:42
Noile măsuri fiscale ale Cabinetului Ciolacu - Foto. Pexels/Nicola Barts
Noile măsuri fiscale ale Cabinetului Ciolacu - Foto. Pexels/Nicola Barts

Un draft al OUG privind măsurile fiscale ale Guvernului Ciolacu a apărut aseară în spaţiul public. Potrivit mediului de afaceri, măsurile fiscale sunt foarte dure pentru antreprenori. Având în vedere că este un draft, este posibil să apară unele modificări.

SHARE

Astfel, impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române.

Apar noi cote de impozitare pentru ceniturile microîntreprinderilor: 1% pentru microîntreprinderile ce realizează venituri sub 300.000 de lei; 3% pentru cele care realizează venituri de peste 300.000 de lei.

Noile măsuri fiscale ale Cabinetului Ciolacu

Mai jos, toate măsurile fiscale propuse de Cabinetul Ciolacu.

Impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unui impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române.

Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare, definite de legislaţia în materie ca organisme de plasament colectiv, se impozitează cu 10% din suma acestora, impozit final.

Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, determinate conform art. 94 şi 95, pentru transferuri / operaţiuni efectuate prin entităţile prevăzute la art. 96^1 alin. (1), se impun prin reţinere la sursă, astfel:

Citeşte şi: SURSE Coaliția pregătește o creștere a TVA de la 5 la 9%. Microîntreprinderile, mai dur impozitate

a) în cazul titlurilor de valoare:
(i) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; 
(ii) prin aplicarea unei cote de 5% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;

Citeşte şi: Surse: Coaliția pregătește impozite pe venit pentru IT-iști și taxe pentru firme. Măsurile fiscale

b) în cazul operaţiunilor cu instrumente financiare derivate:
(i) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;
(ii) prin aplicarea unei cote de 5% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii.

Pentru determinarea perioadei în care au fost deţinute, se consideră că titlurile de valoare şi instrumentele financiare sunt înstrăinate / răscumpărate în aceeaşi ordine în care au fost dobândite, adică primul intrat – primul ieşit, pe fiecare simbol.

Microîntreprinderi

(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3% pentru microîntreprinderile care:

        1. realizează venituri peste 300.000 lei;
        2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN următoare:

5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator,
5829 – Activități de editare a altor produse software,
6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat către client), 
6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației,
5610 – Restaurante,
5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente,
5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 
5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor,
6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților,
8621 – Activități de asistență medicală generală, 
8622 – Activități de asistență medicală specializată, 
8623 – Activități de asistență stomatologică,
8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Citeşte şi: Surse: Tensiuni în Coaliție! PSD vrea să impoziteze firmele cu 1%, PNL se opune

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 de lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale (n.r.: este vorba despre rata profitului), înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz, conform Financial Intelligence.

Sumele reprezentând sponsorizări și cele reprezentând achiziția de case de marcat electronice fiscale, rămase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat după 1 ianuarie 2024.

Dacă, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociații / acționarii unei microîntreprinderi deține, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea / numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și la alte microîntreprinderi, asociații / acționarii trebuie să stabilească microîntreprinderile care ies de sub incidența prezentului titlu și care urmează să aplice prevederile titlului II, începând cu trimestrul în care se înregistrează situația respectivă, astfel încât condiția referitoare la numărul maxim de o microîntreprindere la care oricare dintre asociați / acționari care deține în mod direct sau indirect peste 25% din valoarea / numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, să fie îndeplinită.

Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor se comunică organului fiscal competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, și este definitivă, pentru anul fiscal curent.

Impozit pe clădirile cu o valoare mai mare 2,5 milioane lei

Sunt obligate la plata impozitului, pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România, a căror valoare impozabilă calculată depășește 2.500.000 de lei.

Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale, comunicate de către organul fiscal local, prin decizia de impunere, și plafonul de 2.500.000 de lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te