Moody's a redus perspectivele sistemului bancar din SUA la negativ, de la stabil, invocând „mediul de operare financiar-bancară în deteriorare rapidă”, într-o lovitură dură adusă unui sector care reacţionează deja.
Moody's a pus sistemul bancar american pe perspectivă negativă
Firma, care face parte din cele trei mari servicii de rating din lume, a declarat că face această mișcare în lumina recentelor eșecuri ale băncilor, care au determinat autoritățile de reglementare să intervină duminică, cu un plan dramatic de salvare pentru deponenți și alte instituții afectate de criză.
„Am schimbat perspectiva noastră asupra sistemului bancar din SUA la negativ, de la stabil, pentru a reflecta deteriorarea rapidă a mediului de operare, ca urmare a problemelor de la Silicon Valley Bank (SVB), Silvergate Bank și Signature Bank (SNY) și eșecurilor SVB și SNY”, a anunţat Moody's.
Citeşte şi: Signature Bank devine următoarea victimă a tulburărilor bancare, după Silicon Valley Bank
Mișcarea a urmat acțiunii de luni seară, când Moody’s a avertizat că fie retrogradează, fie trece analizează pentru retrogradare șapte instituții bancare individuale.
Mișcările sunt importante, deoarece ar putea afecta ratingurile de credit și, prin urmare, costurile de împrumut pentru sectorul financiar-bancar nord-american.
Citeşte şi: Falimentul băncii Silicon Valley poate provoca un tsunami pe bursele asiatice. Miliarde $, blocate
În retrogradarea întregului sector, agenția de rating a remarcat acțiunile extraordinare întreprinse pentru susținerea băncilor afectate, dar a spus că alte instituții cu pierderi nerealizate sau deponenți neasigurați ar putea fi încă în pericol, conform CNBC.
Rezerva Federală a creat o facilitate, pentru a se asigura că instituțiile cu probleme de lichiditate vor avea acces la numerar.
Preocupările rămân
Departamentul de Trezorerie a susținut programul cu fonduri de 25 de miliarde de dolari și a promis că deponenții cu peste 250.000 de dolari de la SVB și Signature Bank vor avea acces deplin la fondurile lor.
Moody’s spune că preocupările se menţin.
„Băncile cu pierderi substanțiale de titluri nerealizate și cu deponenți americani care nu sunt de retail și sunt neasigurate pot fi în continuare mai sensibile la concurența deponenților sau la fuga finală, cu efecte adverse asupra finanțării, lichidității, câștigurilor și capitalului”, se arată în raport.