Mita la PSD, recompensată cu gaze la preț plafonat prin OUG 114

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.03.2019 - 09:15

Cum de la 1 aprilie, preţul gazelor de producţie internă a fost plafonat la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani, prin OUG 114/2018, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a publicat lista consumatorilor finali industriali care beneficiază de acesta.

SHARE

Printre principalii beneficiari se află mai multe companii din grupul InterAgro, deţinut de controversatul om de afaceri Ioan Niculae. Astfel, Chemgaz Holding va primi în perioada 1 aprilie - 30 septembrie 2019 o cantitate totală de 670.367 MWh de gaze de producţie internă, Donau Chem, 686.405 MW, Ga Pro Co Chemicals, 555.243 MWh, Nitroporos, 115.156 MW și Viromet, 311.769 MWh.

Lia Olguța Vasilescu, secretar al Camerei Deputaților, consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă și purtător de cuvânt al PSD, a declarat că "În ceea ce privește OUG 114, este o ordonanță care trebuie aplicată (...). Da, e bine că Ioan Niculae este ajutat, că i se plafonează prețul la gaze. Da, este bine că a anunțat că redeschide toate fabricile. Da, e bine că va avea o cifră de afaceri de un miliard de euro care intră în economie. Da, ordonanța asta ajută să se întâmple toate aceste lucruri".

Ioan Niculae a primit o condamnare la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul "Mita la PSD". De asemenea, la începutul lunii noiembrie 2018, omul de afaceri a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Iar Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al economiei Adriean Videanu, în dosarul "Romgaz", fiind acuzat de constituire de grup infracțional și delapidare. Procurorii susțin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat. Grupul a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal. Prejudiciul se ridică la 282.630.330 lei.

Pe lista consumatorilor finali industriali care beneficiază gaze la preț plafonat publicată de ANRE mai figurează Electrocentrale Bucureşti - 510.949 MW, Electrocentrale Constanţa - 37.136 MWh, Complexul Energetic Hunedoara - 28.374 MW, dar şi Transgaz, Delgaz Grid şi Distrigaz Sud Reţele, pentru consumul propriu tehnologic, precum și furnizorii consumatorilor noncasnici. Cele mai mari cantităţi sunt alocate către OMV Petrom - 1,9 milioane de MWh, Romgaz - 577.515 MWh, E.ON Energie - 602.032 MWh şi Engie - 859.693 MW.

În total, pentru consumatorii finali industriali şi pentru furnizorii de gaze, ANRE a aprobat alocarea unei cantităţi de 8,7 milioane de MWh, în special de la Romgaz - 4,2 milioane de MWh şi de la OMV Petrom - 4,1 milioane de MWh.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te