Guvernul taie facilităţile. Dispare TVA 5% şi scutirea de CASS. Schimbări la PFA şi microfirme

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.07.2023 - 14:29
Guvernul taie facilităţile. Dispare TVA 5% - Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Cabinetul Ciolacu a pregătit pentru discuția din coaliția de guvernare o serie de măsuri fiscale noi, printre care se numără renunțarea la cota redusă de TVA, de 5%, urmând să rămână doar cea generală, de 19%, cu o singură variantă de cotă redusă la 9%.

SHARE

Mai apare şi eliminarea scutirii de la plata contribuției la Sănătate (CASS), pentru angajații din sectorul Construcțiilor, Agricultură și Industria Alimentară.

Măsura vine la pachet doar pentru constructori, cu obligația de a majora salariul minim în domeniu, de la 4.000 de lei, la 4.500 de lei.

Guvernul taie facilităţile. Dispare TVA 5%

Executivul are în vedere și majorarea impozitului pe dividende, de la 8%, la 10%, prim-ministrul Ciolacu declarând anterior că impozitul pe dividende 8% este prea mic.

De asemenea, Guvernul vrea să fie discutată în Coaliție majorarea salariului minim, începând din luna septembrie, de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei.

Executivul vrea însă și să crească impozitarea pentru microîntreprinderi și să pună PFA să achite contribuția la Sănătate la venitul real, nu plafonat, ca acum.

Citeşte şi: Guvernul încalcă un acord social la care s-a angajat.Sectorul Construcţiilor poate intra în faliment

În contextul eliminării cotei reduse de TVA de 5%, TVA 9% se va aplica pentru bunuri și servicii, cum ar fi alimentele, medicamentele și dispozitivele medicale, ori serviciile din industria hotelieră sau Cultură, conform profit.ro.

În sectorul Construcțiilor, unde acum angajații sunt scutiți de impozitul pe venit și de plata CASS, dar și de contribuția la Pilonul II, va fi eliminată scutirea de la CASS, urmând să rămână scutirea de impozitul pe venit, dar condiționată de o majorare a salariului minim în domeniu de la 4.000 de lei brut, la 4.500 de lei brut.

Scutiri similare sunt și pentru Industria Alimentară și Agricultură, dar, pentru aceste domenii, au fost introduse de la mijlocul anului trecut, în timp ce în Construcții au fost introduse în anul 2018, printr-un memornadum între Guvern și companiile din Construcții.

Citeşte şi: Dispute în coaliție pe tema eliminării facilităților fiscale în IT, construcții și agricultură

Acesta a fost încheiat la momentul respectiv, pe o durată de 10 ani, deci până în anul 2028. PNRR include de asemenea un angajament de eliminare graduală a scutirilor din Construcții, în perioada 2025-2028.

În Agricultură și Industria Alimentară, va fi eliminată scutirea de contribuția la sănătate, dar fără condiții privind un anumit nivel al salariului minim, cum se pregăteşte în Construcții.

Puţină presiune şi pe microîntreprinderi

La microîntreprinderi, rămâne pragul de 500.000 de euro, pentru încadrarea la regimul de impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Guvernul vrea acum ca la impozitul de 1% să fie introdus un indice de ajustare în funcție de rata de profitabilitate, posibil dacă rata de profit este de peste 3%, astfel încât rata reală de impozitare să urce în cazul acestora spre 2% sau 2,5%.

Executivul are în vedere totodată majorarea, peste calendarul stabilit deja, accizelor la tutun, analizând majorări și pentru alcool și chiar introducerea unei accize pe produsele cu nivel ridicat de zahăr.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te