Gabriel Biriş, revoltat: Vreți să-i impozitați doar pe cei care și-au luat casă din venitul net

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.08.2023 - 14:19
Gabriel Biriş: Vreti sa-i impozitati doar pe cine si-a luat casă din venitul net - INQUAM PHOTOS / Karina Knapek

Avocatul fiscalist Gabriel Biriş critică măsurile fiscale propuse de Guvern. El consideră că ideea supraimpozitării cu 1% a celor care au case nu e bună şi nu înţelege cum se va face evaluarea valorii proprietăţii ce urmează să fie impozitată.

SHARE

Pe de altă parte, Biriş spune că nu e normal să nu fie impozitaţi şi cei care și-au luat casele pe firmă, ca să evite plata dividendelor, să îşi reducă impozitul, prin deducerea cheltuielilor punctului de lucru şi, mai ales, să scape de TVA la achiziţie.

"Cum faceţi cu cetăţenii care şi-au investit economiile, au luat credite, să cumpere locuinţe, pe care apoi să le închirieze, să aibă un venit cât de cât sigur?", se întreabă retoric avocatul fiscalist.

Gabriel Biriş: Vreți să impozitați doar pe cine și-a luat casă din venitul net

Mai jos, tot ce spune expertul:

"Văd că se insistă pe ideea supraimpozitării cu 1%, a cetățenilor care au case (nu și terenuri) cu o valoare cumulată mai mare de 500.000 euro (adică minim 5.000 euro/an). Pun aici câteva întrebări, pentru autorii acestei idei mizerabile:

1. Cum faceți evaluarea? Tot din grila estimativă a notarilor? Ați uitat că ați suspendat aplicarea măsurii similare din OG 16, de anul trecut, fix din cauza pe care v-o explicam atunci, și anume că măsura nu poate fi aplicată???

2. Înțeleg că vreți să impozitați doar persoanele fizice, nu și proprietățile valoroase cumpărate "pe firmă". Adică vreți să impozitați doar pe fraierii care și-au luat casele din venitul net, impozitat adică?

Citeşte şi: Ciucă, despre măsurile fiscale: „Nu cred că putem să depăşim cu mult jumătatea lunii august”

Nu și pe cei care și-au luat casele pe firmă, să evite plata dividendelor, să își reducă impozitul, prin deducerea cheltuielilor "punctului de lucru" și, mai ales, să scape de TVA la achiziție???

3. Cum faceți cu cetățenii care și-au investit economiile, au luat credite, să cumpere locuințe, pe care apoi să le închirieze, să aibă un venit cât de cât sigur? Ei ce să facă, să mărească chiriile, ca să aibă de unde plăti?

Nu vor putea, că deja au concurență, de la firmele care închiriază și ele apartamente și pe care voi nu prea vreți să le supraimpozitați...

Citeşte şi: Surse: Coaliția pregătește impozite pe venit pentru IT-iști și taxe pentru firme. Măsurile fiscale

4. Și cum faceți cu cei care au mai puțin de 5 apartamente la închiriat, că lor tocmai le-ați eliminat deducerea forfetară, de 40%??? Le impozitați și supraimpozitul, că nu va putea fi dedus din baza de calcul a impozitului pe venitul din chirii???

5. Ce veți face cu pensionarii care încă mai stau în case valoroase, case în care unii poate chiar au venit pe lume? Sau cei care locuiesc in astfel de case moștenite de la părinți? Îi dați voi afară din case?

Apropo de impozitarea averilor ce nu pot fi justificate sau a sumelor parcate prin paradisuri fiscale de ce nu vorbiți? Cine nu va lasă?

Citeşte şi: Rămâne IT-ul fără facilități fiscale? „Salariile sunt pe locul I în economie”

De faptul că avem reduceri de 95% a impozitului pe mașini super scumpe, când începem a vorbi??? Că din vreo două bucăți trecem lejer de juma'de milion...

Atât, deocamdată. Cum nu mă aștept să primesc răspunsuri aici, poate totuși aud întrebările acestea puse direct politicienilor, de către prietenii mei jurnaliști.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te