VIDEO Adrian Codârlaşu, CFA România: Frâna taxării muncii face România mai puţin competitivă

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.10.2024 - 20:06

VIDEO Adrian Codârlaşu, CFA România: Frâna taxării muncii face România mai puţin competitivă. Cât de mare este competitivitatea României, pe piaţa muncii europeană şi nu numai?

SHARE

VIDEO Adrian Codârlaşu, CFA România:  Frâna taxării muncii face România mai puţin competitivă. Cât de mare este competitivitatea României, pe piaţa muncii europeană şi nu numai? Fenomenul care se petrece este interesant.

Pe de o parte, românii sunt atraşi de magnetul veniturilor mai mari din Europa Occidentală. Pe de altă parte, cetăeţni ai Lumii a treia, mai sărace, sunt atraşi de mirajul veniturilor din România, ori le folosesc pe post de trambulină de lansare spre un viitor al lor făurit în Occident.

Frâna taxării muncii face România mai puţin competitivă

În fine, dincolo de aceste lucruri, România are o anumită competitivitate, cu părţile ei mai bune - cum este fiscalitatea mai puţin opresivă, dar şi mai puţin reuşite, cum este taxarea muncii, unde nu mai este loc pentru noi majorări.

Aşadar, cum stăm în România, ca fiscalitate, față de restul țărilor europene?

Adrian Codârlaşu, vicepreşedinte CFA România, a afirmat, la Summit-ul Newsweek, organizat de Newsweek România, privind educaţia financiară, că România are avantajul fiscalităţii reduse şi cel al forţei de muncă ieftine.

Citeşte şi: România conduce într-un clasament nedorit în Europa. Ce se întâmplă cu tinerii?

"OCDE, organizaţie la care suntem în proces de aderare, a început să emită rapoarte pentru România. În ultimul, menționează două avantaje importante ale economiei românești: forța de muncă ieftină și fiscalitatea redusă pentru companii.

Fiscalitatea redusă pentru companii e un avantaj, care atrage investitorii. Dacă mă uit (în schimb) la taxarea muncii, tot OECD spune că este una dintre cele mai ridicate din țările OECD, iar la salariile mici doar Grecia ne întrece.

Citeşte şi: Guvernul majorează impozitul pe dividende la 10%. Premierul Ciolacu promisese că nu măreşte taxele

Deci, avem o impozitare a muncii extrem, extrem de puternică. Aici nu cred că mai e loc de creștere. Deja vedem o participare printre cele mai reduse. Mi se pare că doar Italia are una mai redusă decât România, o participare foarte redusă a anilor pe piața muncii.

Frâna taxării muncii face România mai puţin competitivă - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Toți încearcă tot felul de metode ca să nu ajungă să semneze un contract de muncă, pentru că acolo statul ia 42%, apoi mai plătesc și pe net undeva, la 16% TVA."

~Evenimentul este suținut de: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Institutul de Studii Financiare (ISF), Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE) și Exim Banca Românească.~

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te