El a precizat că este vorba de 1338 de companii, dintre care 200 fac 96% din cifra de afaceri şi sunt companii mari şi naţionale şi restul sunt foarte, foarte multe, 1100 şi ceva de companii, care, unele sunt profitabile, unele nu.
”Vom negocia, respectiv, Consiliile de Administraţie, la îndemnul AGA, la îndemnul ministerelor şi vor negocia cu persoanele la care legea nu se aplică retroactiv, dar asta încă mai studiem în acest moment, dacă există vreo posibilitate.
Companiile de stat care se ocupau de apă și canal, mijloc de sifonat banii. Ce se va întâmpla cu ele
Dacă nu vor şi nu vor, până la urmă nu putem să facem lucruri ilegale. Nu putem să facem decât ce zice legea şi dincolo de asta”, a spus vicepremierul Dragoş Anastasiu, la Antena 3, despre reforma companiilor de la stat.
El a precizat că legea va fi modificată 100%.
Citește și: CFR a primit compensații de 2,13 miliarde lei de la Guvern în 2024, deși trebuia să ia 1,1 miliarde
”Nu cred că putem aplica reguli la toţi deodată. Unele se ocupă de parcări, altele se ocupă de apă-canal. Unele dintre ele sunt profitabile şi e treaba lor dacă vor să fie aşa.
Cele care nu sunt profitabile, pentru ele trebuie găsite soluţii. Vă dau un exemplu. Vorbim de vreo 820 de SRL-uri. Trebuie văzut cu ce se ocupă. Vă dau un exemplu, apă canal.
Sunt multe companii locale, prin comune, prin oraşe mici, care se ocupă de apă canal. Acolo putem să comasăm, pentru că putem să ducem către operatorul regional toată această activitate, să prea activitatea de distribuţie şi de facturare a apei şi a canalului.
Ăsta este un exemplu. Unii, care sunt 3 oameni se ocupă de parcările din nu ştiu ce oraş. Ăia pot să vină înapoi în primărie, se desfinţează compania respectivă.
Ce este important de ştiut este că ce intenţionăm noi este să nu mai dăm compensările care se dau de la Guvern către unităţile administrative teritoriale (UAT-uri), dacă nu se eficientizează. Dacă ai chestia asta şi e pe pierdere de 3 ani, ori o faci să fie profitabilă, ori nu mai cere bani de la întreg poporul român”, a menţionat Dragoş Anastasiu.
Vicepremierul a arătat că Guvernul a început această analiză.
”Fiecare minister va intra pe această listă de 1300 de companii. Durează puţin până avem o imagine clară. Ţelul nostru este să fie profitabile, sau în termen relativ scurt să găsească alte soluţii.
Despre cazul companiilor Tarom şi CFR, aflate pe pierdere, Anastasiu a arătat că au exemple europene care arată că şi dacă este o companie 100% a statului respectiv, ea poate să funcţioneze în profit, precum în Cehia, Ungaria, Polonia, sau cu subvenţii mici, depinde de ce îşi propune şi în ce stadiu se află de dezvoltare statul respectiv”.
Citește și: România pierde 4.000.000.000 lei din PNRR pe Autostrada Unirii. Contractele, semnate târziu
Potrivit lui Anastasiu, în cazul companiilor aeriene, ”vedem că sunt toate cele private care pot să funcţioneze pe profit”.
Despre o privatizare a acestor companii, Dragoş Anastasiu a menţionat că este o decizie pe care coaliţia de guvernare va trebui să o ia, din punct de vedere politic. ”Trebuie să ne uităm cu mare atenţie ce înseamnă strategic pentru statul român.
Deci asta va fi o decizie politică, nu este în mâinile mele. Coaliţia de guvernare va spune, asta este strategic, nu ştiu, în zona de apărare, în zona de energie, în zona de transporturi. Asta e o decizie politică, după care rolul meu este să le eficientizez” a mai spus Anastasiu.