Coface: Construcțiile, industria ușoară și restaurantele, cele mai multe insolvențe în 2021

DE Lidia Moise | Actualizat: 24.02.2022 - 16:09
sursa: Pixabay
sursa: Pixabay

În ciuda unui reviriment solid al economiei în 2021, inflația, scumpirea materiilor prime  și creșterea prețurilor energiei  au scos din piață peste 6100 de firme și au afectat aproape 30.000 de locuri de muncă, arată Coface. Aceleași riscuri se mențin și în 2022.

SHARE

  “Anii 2020 și 2021 sunt o exceptie de la evoluția clasică a unei crize: 2020 a fost definit de o recesiune puternică dar cu insolvente în scădere (minimul istoric), iar revenirea din 2021 a fost o creștere economica fără precedent, peste așteptari și cu un mediu extrem de volatil. Contextul a afectat mediul de business, generând multe insolvențe, însă în continuare se păstrează o diferență față de crizele anterioare. Provocările companiilor au crescut pe fondul presiunii creșterii inflatiei (costuri cu materiile prime, energie, gaz, combustibil sau majorarea dobânzilor)”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Cel mai afectat domeniu a fost cel al construcțiilor, cu peste 1100 de companii care intrat în insolvență anul trecut, deoarece nu au mai făcut față creșterii costurilor majorate ale materiilor prime și ale forței de muncă. Este însă vorba în mare parte de companii mici, cu venituri de mai puțin de jumătate de milion de euro, precizează Coface

”Sectorul construcțiilor a inregistrat 34 de insolvențe la 1.000 de companii active în anul 2021, 90% dintre acestea fiind companii mici cu venituri sub 0,5 milioane euro care nu au rezistat șocurilor de creștere a costurilor cu materia primă și presiunilor salariale din ce în ce mai mari”, arată studiul Coface. În acest clasament al insolvențelor sectorul construcțiilor este urmat  de comerțul cu amănuntul (cu 847 de insolvențe) si comerțul cu ridicata (833 de insolvențe), arată studiul Coface.

Industria ușoară a fost și ea afectată de o cerere mai redusă și de creșterea costurilor. ”Cel mai afectat sector este cel al fabricarii produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, care a înregistrat o rată a insolvențelor de 54 de companii la 1.000 de firme active”, potrivit Coface.

”Sectorul HoReCa completează podiumul industriilor cu cele mai multe insolvențe la 1.000 de companii active, fiind activitatea cea mai puternic afectată de restrictiile impotriva pandemiei Covid-19.

Totuși studiul Coface a observat o maturizare a companiilor românești, descrisă, spun analiștii, de menținerea insolvențelor sub nivelul înregistrat înainte de impactul pandemiei Covid-19 pe plan local și de numărul mare de firme nou înființate, susținute de creșterea economică robustă. Creșterea economică de anul trecut a fost influențată pozitiv și de banii trimiși de românii care lucrează în străinătate, care au stimulat consumul, spun analiștii Coface. Românii din diaspora, ”au trimis 3,4 miliarde de euro pe parcursul anului 2021, cu aproape 10% peste întregul nivel al investițiilor străine directe de 3 miliarde de euro”, potrivit Coface.

Presiunile se vor manifesta în continuare pentru că 2021 a fost doar o prefață pentru normalizarea mediului din 2022, accentuată de inflația care va continua să crească, dar și de accentuarea riscurilor politice și geo-politice. Având în vedere contextul economic actual, cel mai probabil anul curent va marca o creștere a insolvențelor la un nivel superior celui înregistrat înainte de pandemia Covid-19, a avertizat Eugen Anicescu.  

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te