Ce trebuie să faci ca să plătești kilowattul la jumătate. Oferta e valabilă până în 2025

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.09.2023 - 13:40
Ce trebuie să faci ca să plătești kilowattul la jumătate - Foto: Unsplash/lilartsy

Acum se ştie ce trebuie să facă românii, pentru a plăti kilowattul de curent electric la jumătate de preţ. Oferta aceasta este valabilă până în anul 2025. Preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor fi în continuare subvenţionate.

SHARE

Compania naţională Transgaz anunţă că România are deja stocată o cantitate de gaz care depăşeşte 90% din capacitatea totală naţională de înmagazinare.

Preţurile la gazele naturale şi la energia electrică vor rămâne plafonate până la sfârşitul lunii martie a anului 2025, a declarat Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie.

Ce trebuie să faci ca să plătești kilowattul la jumătate

Aşadar, vom plăti 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar, 80 de bani, pentru intervalul 100-255 de kilowaţi, 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi, iar pentru ce depăşeşte 300 de kilowaţi – 1,3 lei, pentru întreaga cantitate.

În cazul gazelor, preţul pentru 1 kWh nu va depăşi 31 de bani. Prezent ieri la Sibiu, la Congresul Central European al Gazelor Naturale, Valeriu Steriu a mai spus că măsura plafonării se menţine pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali.

Aceasta cu toate că, în prezent, preţurile de pe piaţa energiei sunt în scădere.

"Până în 2025 este o plasă de siguranță, aș putea spune, care poate avea, deși nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunțate în următoarele luni astfel de modificări", a declarat Steriu.

Citeşte şi: Factură la curent electric de 76 de milioane de euro. Un vrâncean a avut un şoc

"Monitorizăm permanent situația, din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenție, dar în clipa de față cred că predictibilitatea este cea mai importantă, astfel încât toate companiile care au bugete de pus la punct, pentru anul viitor, populația la fel, să aibă în mod real o protecție și să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite", a spus reprezentantul ANRE, conform Rador.

Compania Transgaz aproape că a umplut toate depozitele de gaz. Preşedintele acesteia, Ion Stelian, a dat asigurări că România va face faţă iernii care vine, chiar dacă va fi ger. El a precizat că acum avem înmagazinată peste 90% din capacitatea totală de stocare:

Citeşte şi: Cât curent electric consumă întreg orașul Brașov într-un an? De 11 ori cât Casa Poporului în 6 luni

Ion Stelian:

"Avem astăzi înmagazinați 3.065.000.000 de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%. Indiferent ce se va întâmpla, noi iarna o vom trece, chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate".

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, suma totală decontată de statul român companiilor din energie care au aplicat schema preţurilor plafonate era acum două săptămâni de aproape 21 de miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te