Curentul electric produs cu ajutorul panourilor fotovoltaice poate fi o soluție pentru cabane și casele care nu au acces la rețeaua națională de electricitate ori pur și simplu proprietarul vrea să devină independent energetic.
Și pentru că programele propuse de guvern pentru proconsumatori pot avea timpi foarte mari de așteptare, unii români vor să-și achiziționeze din finanțe proprii astfel de sisteme energetice.
Cât te costă să produci curent cu fotovoltaice dacă îți construiești casă în mijlocul câmpului
Pe un grup format pe Facebook, unde se discută subiecte legate de panouri fotovoltaice un utilizator i-a provocat pe ceilalți utilizatori la o discuție legată de producerea energeiei cu ajutorul panourilor fotovoltaice pentru o cabană construită în câmp.
Citește și: VIDEO Cum schimbi rapid furnizorul de energie. Întregul proces durează mai puțin de 30 de minute
”Dacă pun panouri fară nici o intervenție din partea statului pe o cabană pe un loc departe... Vreau decit lumină și un frigider care îl pot pune la 12 V sau 24 V care ar fii cel mai bun kit ?”, a întrebat utilizatorul.
Ceilalți membri ai grupului au dat idei și soluții.
”Două panouri 240w costă 480lei. Un regulator solar costă 60lei. Un invertor de 2.000 w costă 300 lei. Baterie de bicicletă 24v/14A-677lei. Siguranță, cabluri-150 lei. Total: aproximativ 1.770lei”
Un alt utilizator a mai spus că multe dintre echipamente pot fi comandate pe internet fie de pe site-urile din Romînia fie de pe cele din China. Iar cu tot cu montaj ar duce investișia la aproximativ 4.000 de lei deci sub 1.000 de euro.
Citește și: Românii amenință distribuitorii de energie cu un proces colectiv. Să dăm câte 100 lei pentru avocat
Un proconsumator a dat exemplul personal.
”Eu am montate 4 panouri de235 w în controler de 80 A, 4 baterii de 100 A (plumb, acid) și un invertor de 2.000w .Iluminatul este pe 12 v aproximativ 8 becuri led de 5 w un TV la 220 cu modem, frigider ,wifi ,pompă de ridicare de presiune apă. Instalația este făcută de 2 ani și nu am avut probleme”, a spus acesta.
Un alt utilizator că de fapt un cost estimat al investiției este între 33.000 lei și 40000 lei ”dacă vrea să facă treabă ,dacă nu poate cheltui 10.000l ei pentru un sistem care în maxim un an îl aruncă”.