Câți bani trebuie să plătești la notar dacă divorțezi sau îți cumperi casă în 2024?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 02.02.2024 - 18:35
Cât de mari sunt taxele la notari? Au fost publicate pentru prima data taxele pe fiecare serviciu Foto. Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pentru prima dată, onorariile notarilor au fost publicate după ce au fost actualizate după 13 ani, în baza unui nou Ordin al Ministerului Justiției.

SHARE

Ordinul ministrului Justiției nr. 177/C/2024 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici a înlocuit, începând cu 26 ianuarie, vechiul ordin pentru aprobarea normelor, în vigoare din 2011.

Astfel, pentru diverse acte și proceduri notariale, românii trebuie să aibă în vedere alte tarife față de cele practicate de cabinetele notariale din țară. Au crescut tarifele pentru tranzacțiile imobiliare, un testament sau pentru un divorț.

Cele mai mari sunt valorile imobiliare unde sunt percepute onorarii cu un anumit procentaj din valoarea totală a clădirii sau a terenului, în funcție de situație. Chiar și așa, textul de lege precizează faptul că tariful este cel minimal, deci notarii pot ajusta prețurile.

Cât de mari sunt taxele la notari? Au fost publicate pentru prima data taxele pe fiecare serviciu

Legalizarea de copii de pe înscrisurile prezentate de părți pentru fiecare pagina este 5 lei, iar pentru documentele aflate în arhiva notarului este de 7 lei pentru fiecare pagină.
 
 
Autentificarea actelor de garanție mobiliară sau imobiliară, în situația în care creanța este garantată cu mai multe bunuri mobile sau imobile pentru care se încheie contracte de garanție separate - pentru actele de garanție următoare primului contract încheiat:
a) până la 20.000 lei - 150 lei
b) de la 20.001 lei la 100.000 lei - 450 lec) de la 100.001 lei la 500.000 lei - 750 lei

Soluționarea cererii de divorț

Atunci când cei doi soți se înțeleg în privința tuturor termenilor separării este posibil divorțul la notar.

Soții care vor să divorțeze în acest fel trebuie să se prezinte împreună în fața notarului pentru a-și da consimțământul pentru desfacerea căsătoriei.

După ce au ajuns la un acord comun în ceea ce privește termenii separării, cei doi soți vor avea nevoie de următoarele acte pentru divorț:

- actele de identitate ale celor doi soţi;
- certificatele de naştere;
- certificatul de căsătorie (în original);
- certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie (dacă este cazul)

După ce a primit toate documentele necesar, notarul înregistrează cererea de divorț și acordă un termen de minimum 30 de zile, numit și termen de reflecție. În cazul în care soții au copii minori, se întocmește și raportul de anchetă psihosocială de către autoritatea tutelară competentă.

Ca să poată divorţa la notariat atunci când au copii minori, soții trebuie să convină și asupra următoarelor aspecte:

- numele de familie pe care să îl poarte fiecare după divorţ;
- exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi;
- stabilirea locuinţei copilului minor după divorţ (potrivit art. 400 Cod civil, copilul poate locui doar la unul dintre părinţi);
- modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copiii minori;
- stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere și educație.

Când vine vorba de divorț, soluționarea cererii de divorț fără copii minori de către notar costă 750 lei, iar dacă este vorba de copii minori onorariul este de 1.200 lei.
 
Soluționarea cererii de numire a asistentului pentru încheierea actelor juridice -150 lei.

Tarife mai mari pentru testamente și tranzacții imobiliare

Autentificarea actelor de desemnare, inclusiv prin dispoziții testamentare, a persoanei care urmează a fi numită tutore al copiilor săi 100 lei.
 
În cazul vânzărilor de imobile sau altor acte translative ale dreptului de proprietate și de constituire a altor drepturi reale care au ca obiect imobile, tarifele minimale variază în funcție de valoarea acestora - de exemplu:
  • pentru valori imobiliare cuprinse între 200.001 lei la 600.000 lei, onorariul minimal este de cel puțin 2.805 lei la care se adaugă 0,9% pentru suma ce depășește 200.001 lei; 
  • în cazul valorilor de până în 20.000 de lei, onorariul minimal al notarului e de 2,2% din acea sumă, dar nu mai puțin de 230 de lei; în schimb, la valorile imobiliare de peste 600.001 lei, onorariul minimal pleacă de la 6.405 lei + 0,6% pentru suma care depășește 600.001 lei;
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te