Bugetarii vor primi nişte bani nesperaţi, despre care se credea că vor fi amânaţi pentru anul viitor

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.10.2023 - 09:39
Bugetarii vor primi nişte bani nesperaţi - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Bugetarii vor primi diferenţele de salarii câştigate în instanţă, despre care se anunţase iniţial, din surse guvernamentale, că vor fi amânaţi la plată, pentru anul viitor. Este vorba despre tranşa de bani datoraţi plătibilă anul acesta.

SHARE

În OUG "pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, în 2023", pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar asumată, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, apărea inițial amânarea pentru anul viitor a plății unor drepturi salariale.

Este vorba despre cele pentru personalul din instituții și autorități publice, pe care acestea le-au câștigat în instanță. Măsura aceasta nu se mai regăsește și în versiunea publicată în Monitorul Oficial, recent.

Bugetarii vor primi nişte bani nesperaţi

Amânarea tranșei care trebuia plătită în anul 2023, pentru anul viitor, ar fi fost necesară, potrivit guvernanților, din cauza evoluției execuției bugetare pe primele nouă luni ale anului, care a fost sub așteptări.

Textul legal apărut în Monitorul Oficial stipulează:

„Art. VI. - (1) Tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plății eșalonate, reglementate prin...

Citeşte şi: Salarii mai mari pentru bugetari cu 10,8%. Care sunt categoriile de angajați care beneficiază

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 (...),
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 (...) și
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 (...),

... precum și tranșa aferentă anului 2023, din sumele reprezentând drepturi de natură salarială restante, stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, a cărei plată este reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2019 (...), neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se plătesc în anul 2024.

Citeşte şi: Noile salarii minime, în construcții, agricultură şi industria alimentară: 4.582 lei și 3.436 lei

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în ceea ce privește tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, reglementate prin actele normative prevăzute la același alineat”, apărea, la modul concret, în versiunea ce a ajuns pe masa Guvernului, dar care nu se mai regăsește acum și-n varianta oficială a ordonanței.

Acte normative emise succesiv, în perioada anilor 2018 - 2022, au reglementat plata eșalonată, pe cinci ani, a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturilor de natură salarială, stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te