„Arma secretă” a lui Putin în domeniul Energiei: Un fost bancher de la Morgan Stanley

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.03.2023 - 20:52
Arma secretă a lui Putin în domeniul Energiei este un fost bancher de la Morgan Stanley - Profimedia Images

Tinerii tehnocrați ruși experţi în Occident acced spre eșaloanele superioare ale puterii Kremlinului. Rusia trebuie să dezvolte urgent noi piețe, pentru companiile sale de petrol și gaze, având în vedere sancțiunile occidentale care taie coloana vertebrală a economiei rusești.

SHARE

Kremlinul se bazează pe un fost bancher de 37 de ani, care a lucrat la compania multinaţională de management investiţional şi servicii financiare Morgan Stanley, pentru a-şi menține profiturile.

Arma secretă a lui Putin în domeniul Energiei

Pavel Sorokin, ministrul adjunct al Energiei din Rusia, face parte dintr-un grup de tineri tehnocrați, cu profunde cunoștințe despre Occident, promovaţi de Vladimir Putin către eșaloanele superioare ale puterii.

Sorokin, care a studiat Finanțele la Londra, a negociat acorduri în Africa și în Orientul Mijlociu.

El a jucat un rol important în dezvoltarea OPEC+, parteneriatul dintre industria petrolieră a Rusiei și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Arabia Saudită.

Luna trecută, Sorokin a jucat un rol esențial în stabilirea prețurilor fixe pentru principalul produs de export al Rusiei, ţiţeiul Ural, potrivit The Wall Street Journal.

Se așteaptă ca decizia să atragă 8,2 miliarde de dolari în taxe, la trezoreria țării, care nu are numerar.

Sorokin și secunzii săi au gestionat până acum sancțiunile într-un mod care a lăsat Rusia supusă unei greutăți economice, dar nu a ajuns încă în incapacitate de plată.

Va fi mai complicat

Această sarcină se va complica doar pe măsură ce efectele pe termen lung se vor arăta, dar analiștii spun că lucrurile au mers surprinzător de bine faţă de aşteptări, în primul an al războiului din Ucraina.

Sorokin a devenit arma secretă a Rusiei, în atenuarea impactului sancțiunilor Occidentului, a declarat Viktor Katona, analistul principal al pieţei țițeiului de la compania de date pe mărfuri Kpler.

El a spus că crede că mulți aliați ucraineni au subestimat expertiza noii generații de factori de decizie formați în Occident, ai Kremlinului.

Au ales Rusia Putinistă

Putin, de mult timp înconjurat de foști spioni și prieteni de afaceri din Sankt Petersburg, s-a îndreptat din ce în ce mai mult către acești nou-veniți, care vorbesc fluent engleza și aderă la ideologia sa naționalistă.

Sorokin „este simbolul a ceva care nu a existat în Uniunea Sovietică”, a spus Katona.

„El face parte dintr-o nouă generație de tineri care au avut de ales” și a decis să lucreze în guvernul rus.

Războiul din Ucraina a perturbat piețele globale de energie și alianțele de lungă durată.

Rusia, care odinioară considera Europa drept cel mai profitabil client al său, trimite acum o mare parte din producția sa de petrol în India și China, care de obicei o cumpără cu reduceri mari, față de prețurile pieței.

Scad veniturile

În parte din cauza acestor reduceri, veniturile rusești din petrol și gaze naturale au scăzut cu 46%, în ianuarie, față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor ministerului rus de Finanțe.

Pentru a compensa aceste venituri pierdute, Rusia trebuie să-și cultive noi parteneri comerciali.

Sorokin și asociații săi au un oarecare succes: Rusia a exportat peste 8 milioane de barili de petrol în ianuarie, potrivit Kpler.

Este una dintre primele cinci luni înregistrate și un nivel care nu a fost atins din aprilie 2020, deși de obicei se vinde la o reducere de aproximativ 30 de dolari pe baril.

La vânătoare de bani în Congo

Relația domnului Sorokin a inclus o călătorie în septembrie în capitala Republicii Congo, Brazzaville, de unde a ieșit dintr-un zbor de 20 de ore pentru a fi întâmpinat de președintele țării.

Pe parcursul a două zile, deseori în timp ce stătea pe scaune de aur, printre pilaștrii și palmierii palatului prezidențial din epoca colonială, Sorokin a încheiat un acord, pentru ca Rusia să furnizeze produse petroliere Republicii Congo și două companii ruse să construiască o conductă de 625 de mile, cu 850 de milioane de dolari, potrivit unui document văzut de The Wall Street Journal și de actuali și foști oficiali informați, cu privire la vizită.

Stafide şi ierburi contra combustibil

Luna precedentă, acelaşi Sorokin s-a întâlnit cu o delegație din Afganistan, condusă acum de talibani, grupul fundamentalist ai cărui strămoși au luptat cândva cu Uniunea Sovietică.

Sorokin a fost nedumerit când afganii s-au oferit să schimbe stafide și ierburi pentru combustibil, a spus un fost consilier informat despre întâlnire.

Talibanii trag la benhzina rusească

Guvernul taliban și Kremlinul au dezvăluit ulterior un acord pentru aprovizionarea Kabulului cu benzină rusească.

Ministerul afgan al Comerțului și Industriei nu a returnat o solicitare de comentarii.

Sorokin a purtat de asemenea discuții cu Bahrain, pentru ca micul regat din Golful Persic să devină un centru pentru comerțul cu petrolul furnizat de companiile rusești, au declarat persoane familiare cu chestiunea.

Evidențele vamale arată că unele dintre tranzacțiile cu petrol ale Kremlinului au fost efectuate în țară, anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te