Aderarea României în Schengen se joacă acum! Populiștii au dat o lovitură dură în Austria. Lucrurile se complică în Austria. În următoarele zile, se va juca jocul politic de care depinde soarta României în Spaţiul Schengen.
Extrema dreaptă austriacă este în căutarea drumului spre putere, dar se confruntă cu blocada celorlalte partide rivale, care refuză in corpore să guverneze alături de extremişti.
Aderarea României în Schengen se joacă acum! Populiștii au dat lovitura în Austria. Ce scenarii sunt
Prima victorie a partidului extremist al lui Herbert Kickl, în alegerile parlamentare, a pus grupul politic anti-establishment austriac în situaţia de a căuta un partener, pentru a forma o coaliţie de guvernare.
Triumful FPO (Partidul Libertăţii), un partid eurosceptic și prietenos cu Rusia, a fost piatră de hotar, în ascensiunea recentă a dreptei dure în Europa, conform Reuters. Dacă FPO ajunge la guvernare, sunt zero şanse pentru România să adere la Spaţiul Schengen.
În schimb, cu OVP-ul lui Karl Nehammer mai există o şansă, dacă acesta se aliază, pentru a guverna, cu socialiştii, proeuropeni, şi în protocolul de guvernare e inclus eventual şi ce se întâmplă cu blocarea de până acum a României.
Citeşte şi: România își ia adio de la Schengen, după un cutremur politic în Austria. E prima oară în istorie
Acum, FPO s-a izbit imediat de o realitate dură. Înfruntându-l pe liderul Herbert Kickl, într-un studio de televiziune, după ce au venit rezultatele, liderii celorlalte partide din Parlamentul de la Viena au respins in corpore propunerile sale, privind formarea unei coaliții.
FPO a terminat cu aproximativ 2,5% peste partidului conservator, OVP (Partidul Popular), al cancelarului Karl Nehammer, Partidul Popular (OVP). FPO a obţinut cam 29% din voturi. Este cel mai bun rezultat obţinut vreodată de formaţiunea politică, iar Kickl și-a acuzat rivalii că se opun voinței poporului.
„Mâine va fi o lune albastră (n.r.: aluzie transparentă nu la vreun sentiment de tristeţe, ci la culoarea definitorie a FPO) și apoi ne vom strădui să transformăm acel 29% într-o realitate politică, în această țară”, le-a spus Kickl susținătorilor, duminică seara.
Citeşte şi: Cum poate obține România, duminică, „biletele” pentru Schengen? Care e rolul lui Viktor Orban?
Kickl, o figură controversaă și polarizantă, aliat cu premierul ungar Viktor Orban, s-a oferit să negocieze cu toate celelalte părți din Austria. Victoria neașteptat de clară a FPO riscă să fie inutilă, dacă formaţiunea nu poate găsi un partener de coaliţie.
Președintele Alexander Van der Bellen, un fost lider al Verzilor care supraveghează formarea guvernelor, a îndemnat toate părțile să poarte discuții și a sugerat că procesul ar putea fi întins.
OVP este singurul partid care a semnalat deschiderea către formarea unei coaliții cu FPO - dar Nehammer a exclus să intre la guvernare cu Kickl. A repetat asta duminică și nu exista niciun indiciu că Kickl se va da deoparte.
Citeşte şi: „Ultima redută” privind aderearea României la Schengen. Alegerile din Austria, un factor crucial
Dacă Kickl nu poate aduna o coaliție, ar putea deschide ușa unei forme de legături care implică OVP (26,5%) și social-democrații de centru-stânga (21%, conform CNN), cele două partide care au dominat istoria politică postbelică a Austriei.
În acest timp, alunecosul Karl Nehammer, care până acum a mizat pe naţionalism şi politici antimigraţie, ar putea să fie obligat să schimbe macazul. Până acum, a fost aliat cu Partidul Neos. Acum, pare a fi obligat să negocieze o guvernare cu stânga social-democrată, proeuropeană.
Nehammer a deschis poarta discuţiilor cu FPO, dar a făcut o şerpuire scurtă, refuzând totuşi să ajungă la guvernare cu extremiştii. Anterior, liderul FPO, Herbert Kickl, a fost ministru de Interne, contribuind la politica antiimigraţie a Austriei.