20.000 de lei pentru panouri fotovoltaice dacă depui dosarul începând de azi. Care sunt condițiile

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.01.2024 - 12:03
S-a dat startul programului Casa Verde Fotovoltaice Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

S-a dat startul Programului Casa Verde Fotovoltaice. Ministerul mediului a transmis că în acest fel, 90.000 de gospodării din România vor beneficia de o factură mai mică pentru curentul electric.

SHARE
Administraţia Fondului pentru Mediu a deblocat  aplicaţia Programului Casa Verde Fotovoltaice.  Sunt aproximativ de 250.000 de beneficiari care trebuie să își aleagă instalatorul, dintre care aproape 90.000 de persoane care au aplicat la programul acesta. 

Din partea statului se va primi un sprijin de 20.000 de lei pentru a se monta panouri fotovoltaice, iar contribuţia proprie va fi de 2.000 lei.  

Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

20.000 de lei pentru panouri fotovoltaice dacă depui dosarul începând de azi. Care sunt condițiile

"Aplicaţia Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice se va debloca începând cu data de 23.01.2024, ora 10.00", a transmis Adminsitraţia Fondului pentru Mediu, într-un comunicat de presă.

Citește și: Programul Casa Verde Fotovoltaice, deblocat. AFM a căzut la pace cu firma care a dat-o în judecată

Solicitanţii care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului, au la dispoziţie un termen de maximum 90 de zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de AFM la adresa www.afm.ro.

"În cadrul aplicaţiei va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validaţi de către Administraţia Fondului pentru Mediu.

Citește și: Românii cu panouri fotovoltaice produc curent cât 1,5 reactoare de la Cernavodă. Top-ul pe județe

În acest termen, instalatorii selectaţi au obligaţia efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum şi aprobarea solicitanţilor eligibili, în condiţiile şi termenele stabilite prin Ghidul de finanţare a Programului privind

 instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1063/2023", a mai transmis AFM.

Buget record pentru fotovoltaice

În cazul solicitărilor de revenire în statusul ”în verificare conformitate şi eligibilitate”, determinate de rezoluţia eronată aplicată de instalatori în aplicaţie, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabileşte un termen de maximum 5 zile calculate de la data de 23.01.2024, în cadrul căruia instalatorii sunt obligaţi să remedieze aceste situaţii.

Bugetul alocat sesiunii din acest an a programului "Casa Verde Fotovoltaice", pentru care au fost validaţi 515 instalatori, este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei unităţilor de cult. 

"În cel mai scurt timp, 90.000 de gospodării din România vor beneficia de o factură mai mică pentru curentul electric, producând, în același timp, energie curată, fără emisii și poluare.

Citește și: Ți-ai pus panouri fotovoltaice și ești prosumator, s-a schimbat legea. Ce e compensarea cantitativă

Dacă adăugăm cei aproximativ 100.000 de potențiali beneficiari din ediția din 2024 a programului, când avem un buget record de 2 miliarde lei, dar și alte programe de finanțare de la nivelul Guvernului, putem spune că, într-adevăr, 2024 va fi anul prosumatorilor în România, a transmis ministrul Mediului", Mircea Fechet. 

Programul "Casa Verde Fotovoltaice" a fost blocat în luna septembrie a anului trecut, după ce o firmă care nu a fost validată ca instalator în program a depus o contestaţie.

A fost deschis de altfel un dosar, iar în cele din urmă, însă s-a ajuns la o înţelegere între autorităţi şi această firmă. Va mai dura totuşi până când vom vedea şi panouri fotovoltaice instalate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te