Ziua Franței, celebrată printr-o paradă militară. Militarii români vor defila pe Champs Elysees

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.07.2022 - 09:11
Parada militară de Ziua Națională a Franței/ Foto: Profimedia Images

Ucraina va fi punctul focal în cadrul tradiționalei defilări militare de la Paris, de Ziua Franței, ce va avea loc la 14 iulie și care va onora țările din Europa de Est şi trupele franceze desfăşurate pe teritoriul acestora în cadrul NATO, relatează AFP.

SHARE

„Defilarea este marcată de contextul strategic şi ţine cont de el. Ideea este de a pune în prim-plan solidaritatea strategică cu aliaţii noştri şi capacitatea Franţei de a face faţă provocărilor momentului, ca putere de echilibru şi de antrenament”, conform Palatului Elysee.

Parada terestră de pe celebrul bulevard Champs-Elysees va fi deschisă de drapelele celor nouă ţări străine invitate, dintre care majoritatea vecine cu Rusia sau Ucraina: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

Citește și: Turcia negociază militar exportul grânelor ucrainene, dar a permis Rusiei să le vândă pe cele furate

Vor urma trupele franceze desfăşurate recent pe flancul estic din Europa. Parisul şi-a consolidat net prezenţa pe flancul estic de la începutul războiului din Ucraina, reducându-şi în acelaşi timp misiunile militare din Sahel.

Un detașament de onoare din Brigada 30 Gardă, format din 12 militari, participă la arada militară organizată la Paris. Potrivit MApN, patru militari în ținută combat vor face parte din detașamentul de paradă comun, al tuturor statelor invitate, iar alți șapte militari (și o rezervă) vor forma garda Drapelului Național al României și vor fi echipați în ținuta militară de protocol.

În total, aproximativ 6.300 de persoane vor defila în acest an, dintre care aproape 5.000 pe jos. Spectacolul va mobiliza de asemenea 64 de avioane, o dronă, 25 de elicoptere, 200 de cai şi 181 de vehicule motorizate.

Printre cei care vor defila se vor număra şi cele 14 unităţi de trupe marine, care sărbătoresc 400 de ani de existenţă în 2022. De asemenea, vor fi prezenţi reprezentanţi ai Comandamentului de Operaţiuni Speciale (COS), care sărbătoreşte trei decenii de la creare.

O sărbătoare cu valoare europeană

Instaurată în anul 1880, Ziua naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei. Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

În 14 iulie 1789 revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii.

„Libertate, Egalitate, Fraternitate” avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.

Citește și: SUA vrea să-și crească prezența în Marea Neagră: „Această viziune corespunde pe deplin României”

Conform tradiţiei, la ora 10 fix, preşedintele Franţei ajunge la Arcul de Triumf din Place de l'Étoile, este întâmpinat de şeful Statului Major al armatelor, trece trupele în revistă şi apoi merge pe Champs-Elysées pentru a asista alături de miile de parizieni la defilarea militară, inspirată de parada gărzii federale din 1790.

Seara, Tour Eiffel va fi în centrul unui magnific foc de artificii, tras începând de la ora 23, care pentru al doilea an consecutiv va avea tema "Parisul întâmpină lumea".

„Libertate, Egalitate, Fraternitate"

„Este o revoltă ?" l-a întrebat Ludovic al XVI-lea pe ducele de La Rochefoucauld, în 12 iulie 1789.

- „Nu sire, este o revoluţie" i-ar fi răspuns omul său de încredere.

Două zile mai tîrziu, în 14 iulie, fortăreaţa închisoare Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, era luată cu asalt de revoluţionarii parizieni.

Elanul popular purta şi germenii Declaraţiei drepturilor omului şi ale cetăţeanului, adoptată de Adunarea Naţională Franceză în august 1789:

„Oamenii se nasc şi rămân liberi şi egali în drepturi” - o frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia.

La Sărbătoarea Federaţiei au venit 100.000 de francezi din cele 83 de departamente nou înfiinţate şi de circa o jumătate de milion de parizieni. La Fayette, comandantul gărzii naţionale a condus pe un cal alb parada gărzilor federale, iar Regele Franţei Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii.

A avut loc şi o a doua Sărbătoare a Federaţiei, în 14 iulie 1792, cu doar două luni înainte de proclamarea primei Republici Franceze, dar fără marele entuziasm al primei sărbători.

La 14 iulie 1795, în mod oficial, La Marseillaise, melodia cântată de soldaţii republicani din Marsilia la intrarea lor în Paris, a devenit imnul naţional al Franţei.

Din 1880, la propunerea deputatului Benjamin Raspail, ziua de 14 iulie avea să devină Ziua Naţională a Franţei. În acel an, Republica a sărbătorit grandios. Ministrul de interne a cerut prefecţilor să organizeze festivităţi atât de strălucite, pe cât permit resursele locale, iar la Paris, pe hipodromul din Longchamp a avut loc o mare defilare militară, în faţa a 300. 000 de spectatori şi în prezenţa preşedintelui Jules Grévy. Tot atunci, s-a inaugurat şi monumentul din Place de la République şi au fost peste tot concerte şi focuri de artificii.

Franţa se numără printre membrii fondatori ai ONU, în 1945, este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, este membru fondator NATO, în 1949, al Consiliului Europei în 1949, al Uniunii Europene în 1952, al zonei Euro şi al Spaţiului Schengen.

Încă din anii 1950, reconcilierea şi cooperarea cu Germania au dat Franţei un rol important în construcţia europeană.

Franţa, o partizană a conceptului de Uniune Europeană puternic integrată din punct de vedere politic, în ciuda respingerii Tratatului Constituţional European în mai 2005, este unul dintre statele-membre cele mai influente şi dinamice din Uniunea Europeană şi acţionează împreună cu Germania pentru promovarea celor mai importante reforme de domeniu ale UE. Este una dintre cele cinci ţări recunoscute oficial ca "State posesoare de arme nucleare" prin Tratatul de neproliferare nucleară, fiind a treia putere nucleară, iar armata franceză este una dintre cele mai dotate din punct de vedere financiar armate din Europa.

Franţa este principalul contributor şi promotor al acţiunii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente. Ea face şi din grupul celor mai industrializate naţiuni, G8, fiind a cincea economie mondială, conform statisticilor Băncii Mondiale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te