În plus, președinții secțiilor de votare au primit instrucțiuni greșite privind modul cum se pune ștampila de control pe buletinele de vot, ceea ce ar putea duce la anularea multora dintre acestea.
Trei etape greoaie
Economistul Valentin Ionescu a relatat pentru Newsweek România că procesul de vot din secții se desfășoară lent din cauza unor obstacole create voit, pe fond politic, care pot duce ulterior la obstrucționarea votului.
„Procesul de vot în secții se desfășoară lent, din cauza unor obstacole voit făcute ca să obstrucționeze.
Etapa 1: se scanează actul de identitate pe un aparat conectat la o tabletă care are un soft ce se încarcă lent de vreo 2 ori. Se repartizează un număr.
Etapa 2: ajungi la liste unde trebuie să semnezi. Sunt 2 liste și 2 persoane: una gestionează lista pentru europarlamentare, cealaltă lista pentru referendum. Se dă o ștampilă, în schimbul actului de identitate.
Etapa 3: votezi, după care trebuie să te uiți atent în ce urne pui buletinele de vot. Sunt 2 urne pentru referendum, ceea ce este aberant și una pentru europarlamentare. Oamenii se încurcă la cele 2 urne, deși sunt marcate fiecare pentru câte o întrebare", a relatat Valentin Ionescu pentru Newsweek România.
Acesta a explicat că obstacolele duc la crearea unor cozi mici, dar care pot degenera spre seară, când va creste prezența la urne.
„Am observat că micile obstacole țin de organizarea prin efectul legii. Se creează mici cozi, acum. Dar, diseară când prezența la vot crește, pentru că se prezintă electoratul opoziției, s-ar putea să apară cozi mai mari și procesul să fie obstrucționat."
Mai mult, buletinele destinate referendumului pentru justiție nu sunt înmânate automat. Alegătorii sunt întrebați dacă vor să primească și aceste buletine, iar dacă nu le ceri nu le primești.
Instrucțiuni greșite. Greșite intenționat?
USR PLUS atrage atenția, într-un comunicat de presă, că în secțiile de votare din mai multe județe din țară și din municipiul București buletinelor de vot pentru referendum li s-a aplicat ștampila de control pe prima pagină, față de prevederile legale, care dispun să fie pe ultima pagină.
„Semnalăm că acest lucru poate duce la invalidarea unui număr semnificativ de buletine pentru referendum. Considerăm că eroarea aparține birourilor electorale județene, sau de sector, ori a președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot.
Delegații Alianței 2020 USR PLUS au sesizat deja birourile secțiilor de vot și birourile electorale județene, respectiv, BEC. Cerem cu fermitate Biroului Electoral Central să dispună măsuri pentru corectarea acestor situații și pentru considerarea ca valide a voturilor deja exprimate!”, arată USR PLUS.
În lipsa unei decizii a BEC pentru corectarea situațiilor semnalate și a dispunerii unei interpretări unitare este probabilă anularea unui număr semnificativ de buletine de vot, care poate duce la invalidarea referendumului.