VIDEO România testează muniție termobarică, dar vom depinde de pulberea din Serbia, aliata Rusiei

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.09.2022 - 15:52
Lansator AG-9, sursă foto: Ministerul Apărării Naționale
Lansator AG-9, sursă foto: Ministerul Apărării Naționale

Una dintre marile probleme ale industriei de apărare din România e reprezentată de faptul că importăm pulberi din alte state, unele nu doar că nu sunt membre NATO, dar sunt chiar aliate ale Federației Ruse, precum e cazul Serbiei.

SHARE

Paradoxul e că deși importăm pulberi din Serbia, Bulgaria, Brazilia, Polonia și recent Ucraina, România dezvoltă și testează muniție termobarică.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a anunțat ulterior că România e pregătită să fabrice acest tip de muniție pentru Ministerul Apărării Naționale.

Citește și: Mașina cu senzații tari: 2 tineri, prinși cu 8 kg de droguri în portbagaj de polițiștii DIICOT

Muniție termobarică cu pulberi din Serbia

Ministerul Economiei face pași pentru a rezolva marea problemă a importului de muniție. 

„Muniția termobarică a fost inițial promovată ca cercetare preliminară într-o colaborare între Agenția de Cercetare a MApN de la Clinceni unde e un centru de cercetare de muniții și o filială a ROMARM. E clar că nu poți parcurge testări cu muniție dacă nu ai un sector pirotehnic care înseamnă hectare mari aflate la distanță suficientă de orașe și comunități. Orice înseamnă muniție în România e în curtea ROMARM. Problema e, și o știm de atâta timp, că această muniție folosește pulberi și explozivi pe care noi nu le avem din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Polonia”, a declarat Viorel Manole, directorul PATROMIL.

Citește și: Medic psihiatru, despre telefoane: „Dau dependență. Confortul are un preț”

Domnul Sorin Encuțescu, fost secretar de stat în MApN și Ministerul Economiei și fost consilier pe probleme de securitate și apărare al premierului, a fost relativ recent chemat de ministrul Economiei pentru a reface ultima strategie a industriei de apărare. Ministrul Spătaru a avut informația necesară să știe cine e persoana capabilă în acest domeniu. S-a dezvoltat un grup de lucru care are ca obiectiv finalizarea unui proiect strategic în luna octombrie care va fi trimis către CSAT și Guvern, iar în această strategie e un capitol separat pulberi și explozivi”, a dezvăluit Viorel Manole.

Și generalul Marius Crăciun, cel care în ultimii opt ani a condus forțele speciale române, ne-a atras atenția asupra acestei probleme. 

Citește și: VIDEO Bătaie generală între clanurile de romi din Gherla: Pumni și arme albe în centrul orașului

Acesta precizează că producția de pulberi e călcâiul lui Ahile pentru industrie și amintește că Serbia, stat de unde exportăm, nu doar că e un aliat apropiat al Moscovei, dar e pe cale să dețină baze militare rusești pe teritoriul ei.

„Din păcate problemele industriei românești de apărare sunt mult mai vechi. Spre exemplu nu mai facem pulberi de ani buni. Nu poți avea o industrie de apărare solidă dacă imporți pulberi din alte părți, precum Serbia.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te