VIDEO O navă "fantomă" scufundată în urmă 150 de ani, găsită. Secretul ei ți-ar schimba toată viața

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.12.2022 - 09:39

Nava S.S. Pacific s-a scufundat la scurt timp după ce a plecat din Insula Vancouver în 1875, cu cel puțin 270 de persoane la bord. La bordul navei se afla o adevărată comoară care ar transforma viața oricărui om și în ziua de azi.

SHARE

Un vas încărcat cu aur care s-a scufundat în urmă cu aproape 150 de ani în largul coastelor statului Washington este cu un pas mai aproape de a fi scos din adâncurile Pacificului.

S.S. Pacific, un vas cu aburi care a pornit spre San Francisco din Esquimalt, B.C. - parte din Greater Victoria - s-a scufundat în largul Capului Flattery din Washington în 1875, devenind unul dintre cele mai grave dezastre maritime înregistrate vreodată în nord-vestul Pacificului. 

Epava evazivă a fost un fel de "navă fantomă" pentru Jeff Hummel, director al organizației non-profit Northwest Shipwreck Alliance. Hummel a petrecut decenii în căutarea navei pierdute. Compania sa a localizat epava și a primit recent drepturile de salvare.

Comoara de la bord

Potrivit unui document depus la tribunalul american, nava transporta peste 270 de pasageri și "o încărcătură care includea, printre altele, aur" estimat la câteva milioane de dolari care se presupune că s-ar afla încă la bordul navei de pe fundul oceanului.

Citește și: Operațiunea „Arca lui Noe”: Debarcarea lui Putin. Prigojin vrea să ia puterea cu mercenarii Wagner

Hummel spune că a auzit pentru prima dată despre S.S. Pacific în liceu și că și-a petrecut cea mai mare parte a vieții de adult căutând-o în mod intermitent. În ultimii ani, el și-a intensificat eforturile și, în cele din urmă, a obținut un oarecare succes.

"Am început să caut această navă în 1993", a declarat Hummel. "Întotdeauna m-am gândit că cineva o va găsi și va face ceva cu ea înaintea mea".

În 2016, Rockfish a fost creat cu unicul scop de a găsi nava pierdută. Hummel și colegii săi au petrecut ore întregi consultând înregistrări istorice și calculând curenții, vântul și traiectoria navei pentru a contura un perimetru mare în care credeau că s-ar putea afla epava.

Citește și: Moscova avertizează Atena. Îi e teamă că Grecia va livra Ucrainei sisteme rusești de rachete S-300

După ce a intervievat zeci de pescari comerciali care operează în acea zonă, Hummel a găsit primul indiciu semnificativ: o bucată de cărbune prinsă în plasa unui pescar. Cărbunele a fost trimis la un laborator din Alberta pentru analiză și a corespuns cu o mostră dintr-o mină de cărbune din Oregon care aparținea proprietarului S.S. Pacific.

Lucrând de pe nava sa de cercetare, R/V SeaBlazer, Hummel și echipa sa au cercetat oceanul cu ajutorul unui vehicul subacvatic acționat de la distanță și a tehnologiei sonar.

"În cele din urmă, am restrâns căutarea la două zone de aproximativ o milă pe două mile", a spus el, explicând cum a fost nevoie de 12 expediții diferite pentru a găsi locația navei.

"A fost mai degrabă o realizare lentă a faptului că am găsit epava", a continuat el. "A trebuit să ne întoarcem de câteva ori și să ne uităm efectiv la ceea ce se află acolo. În special când am identificat roțile cu palete, acesta a fost un indiciu important."

Potrivit relatărilor istorice, S.S. Pacific a pornit din Esquimalt, B.C., pe insula Vancouver, în condiții meteo nefavorabile, la 4 noiembrie 1875. Nava abia a reușit să iasă din strâmtoarea Juan de Fuca.

Într-un eseu publicat în 2009, Daryl McClary scrie că Pacificul s-a ciocnit cu o altă navă numită S/V Orpheus, a plutit în derivă în noapte și s-a scufundat în ocean, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te