VIDEO Ministrul Sănătății: „Pacienta arsă la Spitalul Floreasca a fost diagnosticată greșit”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.01.2020 - 11:59

Victor Costache, ministrul Sănătății, a prezentat marți concluziile din raportul corpului de control, care a constatat o serie de greșeli ce au dus la moartea pacientei de 66 de ani care a murit după operația în care a luat foc pe masa de operație, de la Spitalul Floreasca.

SHARE

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a prezentat marţi, într-o declaraţie de presă, concluziile verificărilor făcute de Corpul de Control al ministerului la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, în cazul femeii arse în timpul unei intervenţii chirurgicale.

„Nu exista niciun element care să indice alergia la iod a pacientei”, a declarat ministrul Sănătății. Conform ministrului Victor Costache, pacienta a spus înainte de operație că este alergică la furazolidon, iar la nivel declarativ s-a ajuns la o alergie la iod, dar nu s-au mai făcut teste de confirmare a alergiei. 

Ministrul a mai spus că din acest motiv a fost „utilizat greșit” biocidul pe bază de alcool, care prezenta „un risc combustional major”. O altă greșeală a fost folosirea bisturiului electric împreună cu acest biocid pe bază de alcool.

Ministrul Victor Costache a mai spus că „niciunul din medicii din echipa operatorie nu se afla în echipa de gardă”, operația fiind făcută de un medic rezident.

Alte declarații făcute de ministrul Sănătății:

 • Biocidul folosit pentru dezinfecția câmpului operator este avizat numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii, nu pentru dezinfecția pacienților.
 • S-a ignorat o procedură adoptată la scară largă la nivel național și din 2016 la Floreasca, procedura de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în primă instanță betadină, iar dacă pacientul e alergic la iod se folosește gluconat de clorhexidină.
 • S-a diagnosticat greșit alergia la iod a pacientei. Nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei.
 • În ambele intervenții chiruguciale a fost folosită acesubstanță pe bază de etanol cu concentrație de 89%, cu risc combustional major. În acest context se folosește bisturiul electric și astfel ajungem la evenimentul deosebit de grav
 • Niciun medic din echipa operatorie nu era în serviciul de gardă. Avem o pacientă care a sângerat și s-a deteriorat pe parcursul nopții și s-a intervenit la 9 dimineața iar în echipa operatorie s-a preferat intervenția cu un medic rezident și apoi medic specialist veniți de acasă în loc să intervină medici specialiști care erau de gardă.
 • Acest accident apare într-o anexă a raportului operator și ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menționat de la început.
 • Rezidenții, atunci când intervin, trebuie să fie sub directa supraveghere a responsabilului de rezident, ceea ce nu s-a întâmplat.

Sancțiunile în cazul Beuran

În raportul transmis Ministerului Sănătății de către conducerea Spitalului Clinic de Urgență București, raport întocmit după ce, în preajma Sărbătorilor, a fost făcut public un caz uluitor – o pacientă în vârstă de 66 de ani a ars pe masa de operație de la Floreasca, iar ulterior a murit – se arată mai mule abateri ale profesorului Mircea Beuran, precum și ale echipei medicale care a operat-o pe femeie, când s-a petrecut tragedia. Conform raportului, prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III, a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.  

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB sunt că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că domnul prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.

Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Beuran: Decizia pe care am primit-o nu este motivată

Reprezentanții instituției vor prezenta, marți, concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecției Sanitare de Stat și al Corpului de Control și „salută totodată decizia managementului de la SCUB, de încetare a contractului de administrare a șefului de secție, care nu a respectat obligațiile contractuale”.

Pe de altă parte, Inspecția Sanitară a sancționat cu amenzi unitatea spitalicească, pentru neregulile găsite, cât și întreaga echipă de medici care au participat la intervenția chirurgicală - de la asistent, până la conducătorul echipei. Cuantumul amenzilor este de aproximativ 30.000 de lei.

După ce Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef de secție, el rămânând în continuare medic în cadrul Spitalului Floreasca, având voie să profeseze, acesta a anunțat că va contesta decizia, pentru că nu este motivate. 

„Decizia pe care am primit-o nu este motivată, nu am primit niciun raport. (...) Lucrurile acestea m-au surprins, dar pot să afirm totodată că nu sunt niște lucruri normale, adică să poți să-i dai decizia unui om fără să argumentezi, decât o inșiruire de cifre (...) sunt niște acuze generale. Dar probabil că atât este capacitatea acestei comisii”, a declarant, luni seară, Mircea Beuran, la Antena 3.

După declanșarea scandalului de la Floreasca, Mircea Beuran a declarat că el nu făcea parte din echipa care a operat-o pe femeia care a ars pe masa de operație, fiind chemat de acasă ca să jute echipa medicală.

Tragedia din sala de operație de la Spitalul Floreasca a avut loc la jumătatea lunii decembrie 2019, însă cazul a ajuns în atenția publică abia spre finalul lunii, existând bănuieli în privința mușamalizării lui. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a precizat ulterior că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, tocmai din cauză că incidentul nu a fost raportat la timp de conducerea unității medicale, ci a fost făcut publc abia când parlamentarul USR Emanuel Ungureanu a postat pe pagina sa de Facebook informații referitoare la acest caz.    

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.