Comuna Ideciu de Jos, din județul Mureș, a devenit scenă de teroare pentru localnici.
Urșii coboară aproape în fiecare noapte în căutare de hrană, distrug gospodării, ucid porci, vaci și amenință viața oamenilor. Temperaturile ridicate și lipsa hranei din pădure par să fi declanșat acest val de invazii.
Urșii terorizează o comună din Mureș. „O ursoaică cât o vacă”. Localnicii trăiesc cu frica de moarte
„Nu mai putem veni în grădină, nu mai putem iriga seara, că nu știi – vine, nu vine?”, a declarat o localnică pentru Știrile ProTV.
„Soțul putea oricând să moară. Ursul era în coteț.”
Unul dintre cele mai șocante episoade a avut loc într-un grajd unde ursul a intrat și a omorât trei porci. Într-un alt caz, un urs cu trei pui a intrat într-un țarc cu 18 porci, printre care și scroafe gestante.
„E o ursoaică cât o vacă, dacă nu mai mare. A venit două nopți la rând. Cu o săptămână înainte, i-a omorât unui vecin o vacă. La Idicel – trei vaci. La Aluniș – două. E doar o chestiune de timp până va omorî un om”, spune un alt localnic, îngrozit.
Citește și: Tragedie pe Transfăgărășan. Un motociclist, ucis de un urs. Animalul i-a târât cadavrul într-o râpă
Sursa foto: Profimedia images
Frica de moarte a pus stăpânire pe comună
Oamenii spun că nu mai pot ieși din case seara, iar semnalele RO-Alert au devenit parte din rutina zilnică. Petardele, lumina sau strigătele nu mai sperie animalele sălbatice, care devin tot mai agresive și îndrăznețe.
Citește și: Traseele turistice Brașov - Tâmpa, „infestate” cu urși. În Bușteni se plimbă liberi pe străzi
Primarul comunei, Feier Lucian Laurean, cere intervenția Guvernului pentru a preveni o tragedie: „În ultima săptămână am avut trei atacuri de urs în gospodării. Se comportă foarte agresiv. Cred că trebuie luate măsuri concrete la nivel guvernamental. În zona noastră, e doar o chestiune de timp până va fi atacat un copil sau un adult.”
Datele oficiale arată o problemă de proporții. Numai în județul Mureș după ce au fost raportate peste 6 cazuri zilnic de atacuri ale urșilor în gospodării, Mai mult, au fost depuse 136 de dosare pentru despăgubiri în primele luni din 2025.
Ce să NU faci dacă te întâlnești cu ursul
Atacurile urșilor asupra oamenilor au luat amploare în România. Ultima tragedie care s-a produs joi dimineața pe Transfăgărășan, când un motociclist a fost atacat și ucis de un urs, readuce în fața opiniei publice regulile esențiale care pot face diferența între viață și moarte.
Specialiștii recomandă o serie de reguli clare, care, respectate, pot preveni o tragedie atunci când pleci în drumeție pe munte, sau chiar dacă dai nas în nas cu animalul sălbatic pe stradă.
Niciodată nu trebuie să fugi dacă vezi un urs în apropiere pentru că acel moment activează instinctul de prădător al animalului. Păstrați-vă pe cât posibil calmul.
Nu încercați să vă apropiați de puii de urs. Mama lor este cu siguranță în apropiere și devine brusc extrem de agresivă, în încercarea de a-și proteja puii.
De asemenea, niciodată nu trebuie să stai cu spatele la el, pentru că animalul te va percepe ca o pradă vulnerabilă, ușor de atacat. Nu privi niciodată animalul direct în ochi. O va percepe ca pe o amenințare.
Atunci când dai nas în nas cu ursul trebuie să te îndepărtezi de el mergând cu spatele. Nu te cățăra în copaci. Urșii se pot urca în viteză după tine până în vârful unui copac.
Folosește un fluier sau cel mai eficient ar fi să ai la tine un spray împotriva urșilor.
Nu vă luați alimente sau mâncăruri gătite în rucsac. Rețineți că ursul poate simți o conservă de pește de exemplu, chiar dacă aceasta nu a fost desfăcută!
NU HRĂNIȚI NICIODATĂ urșii din pădure sau care stau pe marginea drumului. Acest lucru schimbă comportamentul animalelor sălbatice și îi fac să se apropie tot mai mult de oameni.
Dacă ai un ghiozdan în spate aruncă-l în partea opusă față de locul în care te vei îndrepta.
Totodată, evitați să vă dați cu parfum când mergeți într-o drumeție pe munte. Mirosurile aromate ale parfumurilor le trezesc curiozitatea animalelor sălbatice.
Mergeți în drumeție într-un grup mai mare și semnalizați-vă prezenta vorbind continuu. Evitați să mergeți singuri sau în grupuri de câte două persoane.