Un afacerist român, fan Putin, vrea să aducă Arbidol în România, în ciuda recomandărilor UE

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 10.11.2020 - 23:28
Gabriel Lavrincic a atacat Occidentul, într-un interviu pentru organul de propagandă al Kremlinului, Sputnik, în 2017. Captură foto Sputnik
Gabriel Lavrincic a atacat Occidentul, într-un interviu pentru organul de propagandă al Kremlinului, Sputnik, în 2017. Captură foto Sputnik

Un om de afaceri din Sălaj, care militează pentru relansarea relațiilor economice cu Rusia, vrea să înregistreze în România medicamentul Arbidol, în ciuda recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului, care spune că acesta nu are un efect dovedit în tratarea COVID-19.

SHARE

Gabriel Lavrincic a trimis o solicitare către Agenția Națională a Medicamentului pentru înregistrarea Arbidol (Umifenovir) în România, menționând că „datorită capitalului uriaș de simpatie și portofoliului de relații pe care le dețin în Rusia am prioritate și susținere din partea factorilor de decizie din Rusia în realizarea acestui demers”, conform acestei solicitări, pusă la dispoziția Newsweek România.

Pe de altă parte, Agenția Europeană a Medicamentului a precizat, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu are dovezi că Arbidol este „sigur și eficient” în tratarea pacienților infectați cu coronavirus.

„EMA este la curent cu afirmațiile potrivit cărora anumite medicamente pot fi eficiente în tratarea COVID-19. Cu toate acestea, pentru a obține o recomandare pozitivă pentru un tratament la COVID-19, Agenția are nevoie de dovezi științifice că (medicamentul, n.r.) este sigur și eficient. EMA nu a descoperit astfel de dovezi privind umifenovir”, a precizat un purtător de cuvânt al Agenției Europene a Medicamentului, pentru Newsweek România.

Cu toate acestea, Lavrincic nu vede o problemă în poziția Agenției Europene a Medicamentului privind medicamentul pe care ar vrea să-l aducă în țară: „Pe bolnavii care utilizează Arbidol nu îi interesează ce recomandă AEM, pentru că efectele bune ale acestui medicament se simt, se văd cu ochiul liber”.

Agenția Națională a Medicamentului nu a răspuns încă solicitării lui Lavrincic.

Newsweek România a cerut, de asemenea, un punct de vedere al instituției pe această temă, pe care îl va publica atunci când îl va primi.

La Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, bolnavii de coronavirus în stare medie au primit, printre alte medicamente, și Arbidol. Medicamentul a fost donat de Gigi Becali spitalului, a confirmat pentru Newsweek România managerul spitalului, Adrian Streinu Cercel, candidat pe listele PSD la alegerile parlamentare.

Newsweek România a publicat o fișă de externare a unui pacient COVID din luna iulie, unde era menționat, la tratamentul administrat, și medicamentul Arbidol.

Medicul Adrian Streinu Cercel a declarat, pentru Newsweek România, că Arbidol se administrează pacienților cu simptome ușoare și medii, „cu rezultate acceptabile, ca și la Remdesivir, respectiv îmbunătățire văzând cu ochii cam la 30% din cei care folosesc, dar e în funcție de severitatea bolii la fiecare pacient în parte”.

Despre medicamentul Arbidol citiți mai multe aici: Agenția Medicamentului se sucește: n-a emis autorizație pentru Arbidol, ci avize de donație

Tratament anti-COVID, folosit ilegal la „Matei Balș”. Agenția Medicamentului: Nu există autorizație

România folosește în lupta cu COVID un medicament rusesc, nepermis în UE. Streinu-Cercel: Acceptabil

Lavrincic, popularizat în Sputnik: „Politicienii români să nu se mai lase manipulați de Bruxelles”

Gabriel Lavrincic este director comercial al unei fabrici de mobilă din Șimleul Silvaniei, Sălaj și a fost propus, în toamna anului trecut, drept consul onorific al Federației Ruse în România.

Acesta a spus, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Iohannis și ex-prim-ministrei Viorica Dăncilă, că România „trebuie să recucerească piețele internaționale pierdute după Revoluție”. El se recomandă drept „un bun cunoscător al realităților economice, sociale şi politice din Rusia, respectiv din tot spatiul ex-sovietic, unde deţin un portofoliu larg de relaţii şi un capital enorm de simpatie, pe care le cultiv în interesul economic şi naţional al României", potrivit adevărul.ro

Într-un interviu pentru Sputnik, organul de propagandă al Moscovei, Lavrincic face o apologie a comerțului cu Rusia și atacă Occidentul: „Eu fac afaceri cu ruşii de 26 de ani şi sunt zilnic în contact cu piaţa rusă, respectiv ex-URSS. Eu sunt activ atât pe piaţa rusă, cât şi pe piaţa occidentală, aşa că vă spun direct că „banii adevăraţi" se găsesc în Rusia şi nu în Occident. Rusia dispune de resurse nevalorificate imense. Mai mult decât atât, parteneri din Rusia şi spaţiul ex-sovietic sunt mult mai serioşi decât cei occidentali. Poate o să vă surprindă, dar de multe ori rusul este mai parolist decât neamţul. Asta nu o spun numai eu, ci şi colegii mei care fac afaceri cu ruşii. Pentru noi, românii, piaţa rusă se potriveşte ca şi o mănuşă, fără pic de exagerare vă spun că România ar putea deveni un jucător comercial continental în relaţia cu Rusia. Acest lucru nu este deloc o utopie, se poate realiza într-un timp foarte-foarte scurt. Pentru asta trebuie voinţă şi independenţă faţă de forţele din afara ţării, iar politicienii români să nu mai fie preocupaţi de buzunarele personale, să nu se mai lase manipulaţi de Bruxelles si să nu mai permită să ne mai cumpărăm propriile resurse, petrolul şi lemnul”.

Lavrincic cu ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, și un alt afacerist român de textile. Sursa: Facebook

În același interviu acordat Sputnik, omul de afaceri își mărturisea dragostea și admirația pentru Rusia și pentru limba rusă, pe care a învățat-o de la bunicul său, prizonier într-un lagăr din URSS în Al Doilea Război Mondial, care, atunci când s-a întors în România, „a adus iubirea pentru cultura și limba celor care l-au ținut captiv”.

În 2011, Lavrincic a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe scrisori trimise și primite vreodată – 22.018, din 1986 până în 1991, corespondență cu prietenii săi din Uniunea Sovietică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te