Guvernele din UE doresc să evite o repetare a valului haotic de migranţi din 2015, care a prins nepregătit blocul comunitar şi a provocat divizări între statele membre, alimentând susţinerea faţă de partide de extremă dreapta în timp ce taberele de migranţi se umpleau în Grecia şi alte ţări.
„Pe baza lecţiilor învăţate, UE şi statele sale membre rămân determinate să acţioneze în comun pentru a preveni repetarea mişcărilor de migraţie ilegală pe scară largă necontrolate cu care s-au confruntat în trecut, pregătind un răspuns coordonat şi ordonat”, se spune în proiectul declaraţiei comune a miniştrilor de interne, purtând data de 28 august.
Proiectul nu conţine detalii concrete despre noi măsuri.
Citește și: Valentina Pelinel nu exclude să îi ofere lui Cristi Borcea al zecelea copil: „Ar fi o binecuvântare”
Miniştrii de interne se vor întruni marţi într-o reuniune de urgenţă la Bruxelles pentru a lua în discuţie consecinţele crizei din Afganistan. Uniunea Europeană a anunţat săptămâna trecută suplimentarea ajutorului financiar pentru Afganistan şi ţările din jurul acestuia.
Potrivit unor oficiali UE, miniştrii de interne vor reitera promisiunea de creştere a finanţării, chiar dacă livrarea de asistenţă a devenit mai complicată de când talibanii au luat din nou controlul asupra ţării.
„UE ar trebui, de asemenea, să-şi întărească sprijinul faţă de ţările din vecinătatea imediată a Afganistanului pentru a garanta că persoanele în nevoie primesc protecţie adecvată în primul rând în regiune”, se mai spune în proiectul de declaraţie.
Citește și: VIRAL Fotografia libertății: o fetiță afgană evacuată din Kabul, pe un aeroport din Belgia
Potrivit textului menţionat, miniştrii se angajează să stopeze noi ameninţări de securitate din partea Afganistanului la adresa cetăţenilor UE, precum şi că vor fi întreprinse verificările de securitate necesare pentru afganii evacuaţi din ţara lor.