UDMR propune înființarea unor regiuni „cu statut de autonomie specială”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 04.12.2018 - 12:11
Kelemen Hunor a venit cu un nou proiect de autonomie, când PSD nu mai are majoritate în Parlament. Foto: Inquam Photos/Barabas Akos

UDMR a depus, luni, la Parlament, un proiect pentru „transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Proiectul include posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate.

SHARE

Aceste noi regiuni pot obţine „un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă”.
Subpunctul 1. al punctului III, din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: „Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, precizează UDMR, potrivit News.ro.
Ca atare, uniunea solicită adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european, dar și în instanţe şi tribunale.
De asemenea, se dorește, la nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local;
UDMR mai vrea ca modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice să se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România, dar și posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă.
„UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română”, subliniază UDMR.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.