„Ucrainenii fac apel la coaliţia din Germania să lase deoparte toate considerentele şi să deconecteze Rusia de la SWIFT", a declarat diplomatul grupului media Funke, în comentarii publicate vineri.
Melnik a afirmat că măsurile dure „trebuie categoric să rămână în trusa de instrumente a sancţiunilor infernale, ca un mijloc de descurajare eficient împotriva lui Putin".
Blocarea accesului la SWIFT pentru băncile dintr-o ţară are consecinţe ample pentru afaceri, deoarece instituţiile sunt efectiv excluse din sistemul internaţional de venituri. Imposibilitatea utilizării comunicaţiilor interbancare SWIFT îngreunează transferul banilor în şi din ţara respectivă.
Citește și: Sindicaliștii STB, scoși în stradă de PSD. Cât câștigă un șofer, cu tot cu sporuri și bonusuri
Excluderea Rusiei din acest sistem a mai fost discutată ca sancţiune împotriva Rusiei, în cazul unui atac împotriva Ucrainei.
Sistemul financiar al Rusiei ar fi capabil să facă faţă chiar dacă ar fi deconectat de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT, a declarat duminică şeful celei de-a doua mari instituţii de credit a ţării, VTB Bank, care a adăugat însă că nu crede că o astfel de mişcare este probabilă, transmite agenția Reuters.
Citește și: VIDEO Planul naţional de combatere a cancerului, lansat la Palatul Cotroceni
Plățile SWIFT, numite și transferuri bancare internaționale, sunt un tip de transfer internațional trimis prin intermediul rețelei de plăți internaționale SWIFT. Rețeaua internațională de plăți SWIFT este unul dintre cele mai mari sisteme de mesagerie financiară din lume.