Uciderea lui Jamal Khashoggi, coordonată prin Skype. UPDATE: A fost găsit corpul

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.10.2018 - 14:08
Foto: Getty Images

În timp ce Arabia Saudită recunoaște decesul jurnalistului Jamal Khashoggi, atenția investigatorilor turci se îndreaptă către Saud al-Qahtani, un consilier de rang înalt de la curtea regală a Riadului. Acesta i-ar fi coordonat pe cei 15 ucigași prin Skype, scrie Reuters.

SHARE

UPDATE. Corpul lui Jamal Khashoggi a fost găsit într-o fantă din reşedinţa consulului general al Arabiei Saudite din Istanbul, a declarat, pentru Sputnik, liderul Partidului Patriotic turc (VATAN), Dogu Perincek, relatează mediafax.ro. "Surse de încredere de la serviciul de securitate de la Istanbul mi-au spus că trupul lui Khashoggi a fost găsit într-un puţ care se află într-o grădină din reşedinţa consulului general din Arabia Saudită", a spus Perincek.


Saud al-Qahtani se ocupa de imaginea prințului Mohamed bin Salman pe rețelele de socializare, a plănuit arestarea a sute de oameni din elita țării, a capturat un premier libanez, pe Saad al-Hariri, în 2017, și, potrivit două surse citate de Reuters, a coordonat uciderea brutală a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consultatul din Istanbul, dând ordine prin Skype. 

El a fost concediat sâmbătă, împreună cu alți patru oficiali.

Citește și Cazul Khashoggi şi inadecvările vestului

Reuters precizează însă că Saud al-Qahtani a avut, în ultimii trei ani, o influență atât de mare în regat încât este foarte greu pentru saudiți să-l portretizeze ca fiind cel care a comandat crima fără știrea Prințului Mohamed bin Salman (MbS).

De altfel, Qahtani a afirmat, la un moment dat, că nu are nicio inițiativă fără aprobarea șefului său.

„Crezi că iau decizii fără îndrumare? Sunt un angajat și un executant loial al ordinelor date de regele meu și de prinț”, a scris acesta pe Twitter, vara trecută. El nu a dorit să facă declarații despre acest caz.

Varianta oficială

Oficialii saudiți susțin că prințul Mohammed bin Salman nu era la curent cu operațiunea care a dus la moartea lui Khashoggi și „cu siguranță nu a ordonat răpirea și uciderea cuiva”.

Potrivit Reuters, care citează surse de la curtea regală, prințul MbS a permis ca Saud al-Qahtani să poarte responsabilitatea uciderii lui Khashoggi. Inițial, Arabia Saudită a negat decesul jurnalistului Jamal Khashoggi, pentru ca apoi să admită că a murit, însă într-o încăierare. În prezent este vehiculată varianta decesului prin sufocare.

O sursă din serviciile de informații turcești a susținut că, la un moment dat, Qahtani le-a spus oamenilor săi să scape de cadavru. Aduceți-mi capul câinelui”, a dat instrucții înaltul ofical saudit.

Potrivit surselor, înregistrarea audio prin Skype se află acum la Recep Tayyip Erdogan, care refuză să o pună la dispoziția americanilor. Președintele turc a anunțat zilele trecute că va prezenta marți informații noi cu privire la investigație.

Citește și Saudiții recunosc că l-au ucis pe Jamal Khashoggi

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te