Principalul motiv invocat de respondenții sondajului au fost rudele sau persoanele dragi, urmând intenția de a face ceva benefic pentru România, dar și planul care prevede doar anii de pensie.
Doar 5% s-ar întoarce pentru oportunitățile de pe piața muncii sau pentru nivelul de trai.
Întrebați de ce nu vor să se întoarcă, românii din diaspora au invocat ca prim motiv corupția, urmată de elita politică și mentalitatea românească. Peste 80% din respondenți susțin că principalul motiv rămâne nivelul de corupție.
46% dintre românii emigrați vor să investească în România, față de 56% in 2017, considerând că cele mai atractive domenii sunt turismul (34%) și agricultura (39%).
De asemenea 37% dintre românii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăți în România (fata de 43% in 2017).
„Faptul că pleci în altă țară, nu-ți rezolvă în totalitate problemele ci doar o parte dintre ele. Și s-ar putea ca cele nerezolvate să cântărească mai mult în viața ta de zi cu zi. Implică-te mai mult în comunitatea unde trăiești în România (cartier, strada, oraș, grup prieteni). Ajută, fă ordine, fă totul corect.” susține unul dintre respondenții sondajului.
Studiul privind românii din diaspora a fost inițiat în iulie august 2019, de către agenția de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot. Chestionarul a fost completat online de catre 1810 români emigrati în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franta, Canada.