Topul minciunilor care s-au spus despre Newsweek România

DE Newsweek România | Actualizat: 28.12.2018 - 10:13

Apariția Newsweek România, în primăvara lui 2018, a atras un val de teorii conspiraționiste.

SHARE

Ediția românească a prestigioasei publicații Newsweek a fost lansată pe 10 mai, revista americană fiind prezentă în România pentru prima dată în istoria sa de 85 de ani. Newsweek România are apariție săptămânală, iar în spatele său nu se află nici un mogul.

Franciza pentru țara noastră este deținută de jurnaliștii care scriu revista, acționariatul societății editoare fiind transparent și public.

Coperta primei ediții a revistei Newsweek România

Cu toate acestea, mai mulți „colegi de breaslă“ au lansat pe seama echipei noastre mai multe minciuni.

Nici una din acestea nu s-a întemeiat pe vreo probă, fie și circumstanțială, dar asta nu a împiedicat o lungă și stupidă dezbatere legată de finanțarea revistei  de către un serviciu secret. Redactorul-șef al unei publicații economice a mers până acolo încât a interpelat oficial atât SRI, cât și SIE, cerându-le să spună dacă dau bani publicației.

Citește și FOTO Newsweek, lansare în România, pentru prima dată în 85 de ani

„Filiera Soros în România“

Prima teorie conspiraționistă legată de Newsweek România a venit de la un angajat al fostului turnător Dan Voiculescu, Mircea Badea. La Antena 3, el a dezbătut dacă ediția românească a reputatei mărci americane este creația SRI sau SIE și, după o perioadă de reflecție, a ajuns la concluzia că ar fi vorba „mai degrabă de SIE“!

Coperta ediției 19 a Newsweek România

Teoria sa a fost preluată imediat de Știripesurse.ro. și de alte câteva site-uri. Sub titlul „Care serviciu secret sponsorizează Newsweek România?“ (titlu care sugerează că ar exista un serviciu care sponsorizează această publicație, problema fiind doar care dintre ele), Știripesurse.ro scria: „Mircea Badea este de părere că publicația Newsweek ar aparține sau ar fi sponsorizată de SIE sau SRI, dar crede că mai degrabă SIE. La evenimentul organizat la Palatul Bragadiru în seara zilei de 10 mai 2018 (când a avut loc lansarea revistei la București – n.r.) au mai fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai filierei
Soros din România: de la Sandra Pralong, Monica Macovei, până la Sabina Fati, care s-a bucurat de un grant recent pentru documentarea la ultima sa carte, «Ocolul Mării Negre în 90 de zile». Este de notorietate faptul că, în timpul studiilor universitare, Eduard Hellvig a obținut o bursă a Fundației Soros pentru o Societate Deschisă pentru proiectul «Cine guvernează sau cine deține puterea în România?»“.

Știripesurse.ro puncta, astfel, și faptul că șeful SRI, Eduard Hellvig, a fost prezent la lansarea revistei noastre.

Nici Antena 3, nici site-urile care l-au citat pe Mircea Badea nu s-au deranjat să discute cu un reprezentant al Newsweek România.

Încercând să fie mai subtilă, jurnalista Sorina Matei a postat pe pagina ei de Facebook fotografii de la lansarea revistei folosind hashtagul #NewsweekAPriori, o aluzie la deviza SRI „Patria a priori“. Postarea a fost ștearsă, ulterior.

Serviciile secrete, somate să dea explicații

Fostul coleg al lui Mircea Badea, Ionuț Cristache, cunoscut sub porecla de „Sărmăluță“, în prezent realizator al TVR, plătit cu circa 26.000 de lei pe lună, a preluat și dezvoltat teoriile conspiraționiste despre Newsweek România. „O nouă Unitate media se coace zilele astea! Misiunea-i misiune, zici da și pleci! Adevărul e că după ce SIE a anunțat practic aducerea brandului editorial Newsweek în România trebuia, probabil, și SRI să contraatace!“, a scris Cristache pe Facebook (limbajul postării aparține integral „jurnalistului“).

Comisia de etică a TVR nu a răspuns unei sesizări legate de acuzațiile neprobate din această postare, care ar putea încălca reglementările privind webcontentul personal, precum și Codul de conduită al angajaților televiziunii publice. Ca urmare a afirmațiilor nepro­bate lansate de Mircea Badea, site-ul Bugetul.ro, deținut tot de Știripesurse.ro, s-a adresat oficial SRI și SIE, cerându-le să mărturisească dacă au sponsorizat Newsweek România.

„Bugetul.ro a solicitat SRI și SIE să confirme sau să infirme speculațiile apărute în spațiul public cu privire la implicarea lor în sponsorizarea noii publicații, dar până la această oră nu am primit niciun răspuns“, a scris acest portal, coordonat de Anca Andrei, care, ulterior, a devenit redactor-șef al revistei „Capital“, deținută de Dan Andronic.

Cristoiu ne-a deconspirat

Într-un interviu acordat lui Adrian Sârbu, patronul „Mediafax“, Ion Cristoiu a susținut că întreaga echipă plecată de la „Evenimentul Zilei“ la „România Liberă“ și apoi la Newsweek România e formată din ofițeri acoperiți.

„Dan Andronic o să vă spună, la «Evenimentul Zilei» când a ajuns Dan ori i-a găsit, ori i s-au impus şi norocul lui e că la un moment dat au ajuns ca nişte şoareci într-un sac, au fost extraşi cu totul, s-au dus la «România Liberă», că le-am urmărit drumul şi acum sunt pe la altele, o revistă cu titlu occidental. Şi atenţie, cel care ia din sac e unul. La un moment dat unul spune «Plecăm. Ne luăm cortul, aici nu mai e de trai, mergem dincolo». Şi acolo vin toţi“, a susținut Ion Cristoiu.

În anii ’80, jurnalistul Ion Cristoiu apărea într-un document al Securității în care se consemna faptul că cerea pedepsirea scriitorului/ disidentului Dorin Tudoran. Scrie chiar acesta din urmă: „În dosarul de urmărire informativă al lui Dorin Tudoran, numele lui Ion Cristoiu apare în trei rânduri: în două note informative întocmite pe baza delaţiunilor surselor Securităţii şi într-un raport de circulaţie internă al instituţiei, menit să înregistreze «reacţiile scriitorilor» cu privire la disidenţa lui «Tudorache». Toate scrise în aprilie 1983“.

În mai 2018, istoricul Mădălin Hodor, care a cercetat arhivele CNSAS, afirma, într-un interviu pentru Newsweek România, că Ion Cristoiu a fost sursă a Securității.

Coperta ediției 33 a Newsweek România

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.