Ana Maria Buidan este din Ploiești, dar locuiește în București de peste 10 ani. Aceasta a povestit, într-o postare pe contul său de Facebook, că a primit o citație de la Poliție și ulterior a aflat că este implicată într-un dosar cu privire la voturi multiple la alegerile din 2014.
Contactată de Newsweek România, Ana Maria a povestit despre ceea ce s-a întâmplat la Poliție și modul în care au reacționat și gestionat autoritățile la situația mai mult decât neobișnuită.
„Eu stau în București de 10 ani și într-o seară m-am trezit cu un apel de la mama, super îngrijorată pentru că erau doi polițiști la ușă care întrebau de mine. Mi l-a dat la telefon pe unul din ei și mi-a spus că are o citație de înmânat pe numele meu și dacă vreau mai multe informații să sun la numărul de pe citație pentru că el nu știe nimic. «Eu sunt doar curierul domnișoară, nu știu eu!»
Zis și făcut. A 2-a zi am pus mâna pe telefon, am vorbit cu domnul comisar șef și mi-a spus că trebuie să vin neaparăt pe data precizată în citație să dau o declarație și cam atât. Nu e nimic grav dar e de preferat să vin, pentru că în caz contrat voi fi amendată «și nu se cade una ca asta».
Acum, slăbuță din fire cum sunt, nu am stat să îi cer socoteală mai mult sau să mă cert cu el, pentru că oricum era irelevant. Amendă tot primeam dacă nu mergeam”, a povestit Ana.
Aceasta a adăugat că declarația a fost scrisă de un polițist care i-a refuzat apoi dreptul să o vadă, și a fost pusă să dea mai multe semnături, din diferite poziții, pentru a putea face diferența între listele cu voturi de la alegerile din 2014.
„Pe data de 5 martie, m-am prezentat la sediul poliției din Pitești, unde m-au întâmpinat doi domni (unul din ei era cel cu care am vorbit la telefon). M-au băgat în birou, m-au așezat pe un scaun și m-au pus să aștept. Apoi mi-au arătat listele cu numele și semnăturile de la vot (cea din Pitești și cea din București). Se vedea clar că pe cea din Pitești e doar o mâzgâlitură, nici nu s-au obosit să imite vreo semnătură sau ceva.
A urmat apoi marea declarație, care a fost scrisă de domnul comisar șef la calculator (în timp ce scria, vorbea și cu voce tare - vezi domnule, să aud eu ce scrie el acolo). M-au pus să semnez, nu m-au lăsat să citesc, nu mi-au dat copie, chiar dacă eu am cerut. Mi s-a spus că nu se dă așa ceva. Apoi m-au pus să dau un «specimen de semnături», adică m-au pus să semnez de câte 4-5 ori în 3 poziții: stând pe scaun cu foaia pe birou, stând în picioare cu foaia pe birou și stând în picioare cu foaia pe perete.
Am făcut imensa greșeală de a face o glumiță cu eisș i-am întrebat «ei bine, bine, la București știu cu cine am votat, dar la Pitești îmi puteți spune unde am pus ștampila?» Au început să râdă bineînțeles și mi-au răspuns cu o mică aroganță în ton: «nu avem noi acces la buletinele de vot».
Câteva minute mai târziu terminam totul (cam jumătate de oră a durat toată nebunia). Iar la final mi s-a spus că voi primi un apel telefonic în cazul în care mă interesează cum s-a terminat expertiza. Le-am spus că da, bineînțeles, să mă sune. Since then… nothing. Probabil încă nu e rezolvat nimic.
M-au luat peste picior la un moment dat. M-au întrebat cu cine am votat la București. Când am zis Iohannis mi-au zis «și sunteți mândră de votul dumneavoastră? Le-am spus că nici cu ceilalți nu mi-e rușine și am oprit subiectul»”.
Totuși, ceea ce a nemulțumit-o cu adevărat pe Ana nu este situația în sine ci faptul că autorităților nu le pasă, faptul că „eu sunt extrem de tristă și frustrată, pentru că din cauza corupției nemărginite în care ne tot scăldăm, am fost nevoită să pierd complet aiurea o zi din viața mea pe drumuri. Am fost nevoită să îmi cheltui banii mei din propriul buzunar. Am fost implicată în ceva ilegal fără ca eu să ridic un deget. Și să răspund doar eu pentru asta NU este corect”.