Sindicatul Agenţilor de Poliţie ironizează ,,eminențele cenușii” din birourile Poliției Române

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 01.08.2018 - 17:34

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România consideră că polițiștii de frontieră au procedat conform atribuțiilor în cazul mașinii cu numere de Suedia și solicită tuturor agenților de poliție să ceară dispoziții scrise dacă au suspiciuni asupra ordinelor primite.

SHARE

Într-un comunicat al organizației se explică că agenții Poliției de Frontieră Române au procedat conform atribuțiilor în cazul mașinii cu numerele ”M**E PSD”, verificând în bazele de date, atât mașina cât și persoana, fără a constata nereguli.
„Apărând pe diverse rețele de socializare, în scurt timp, mașina astfel înmatriculată a devenit un subiect de presă, fiind oprită în trafic, în repetate rânduri, de către echipajele de poliție, aceștia constatând că documentele sunt legale, inclusiv rovinietă plătită pentru acest autoturism”, se declară în comunicat.
De asemenea, reprezentanții sindicatului i-au ironizat și pe colegii lor, care au invocat Convenția de la Viena atunci când au ridicat numerele mașinii.

Citește și: Purtătorul de cuvânt de la Rutieră, fan al „neîntrecutului comandant Adolf Hitler"

,,«Eminențele cenușii» din birourile Poliției Române, din proprie inițiativă sau ca urmare a unor ordine primite, au efectuat o serie de demersuri către statul suedez cu privire la numerele respective, auzind de Convenția de la Viena asupra circulației rutiere, au început să o studieze, dar se pare că au uitat de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, materie ce ar trebui predată în școală. Prin corespondența cu autoritățile suedeze se căuta o variantă prin care să-i fie retrase numerele sau orice altă alternativă, astfel încât să nu mai poată circula, lăsând impresia că Poliția Română este neputiincioasă și nu știe cum să acționăm în această situație, legislația din România nefiind aliniată la cea europeană/internațională”, au scris membrii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România.
Aceștia consideră că este grav faptul că Poliția Română este suspectată (”pe bună dreptate”) că acționează la comanda unor actori politici, bine plătiți, dar care nu cunosc legea suficient de bine și nu știu cum să acționeze în astfel de situații. În comunicat se mai explică „prin natura meseriei, polițiștii întâmpină tot felul de situații inedite în activitatea lor, ei având obligația de a aplica legea, nu de a acționa după cum dispune un șef sau altul”, motiv pentru care toți agenții de poliție sunt rugați să ceară dispoziții scrise când au suspiciuni asupra ordinelor primite, ca să evite astfel cercetarea lor disciplinară/penală.
Sindicatul a mai precizat că va asigura suport juridic polițiștilor de frontieră și oricărui agent de poliție implicat în acest caz, cu mențiunea că doar polițiștii de frontieră au fost instruiți cu privire la Convenția ONU de la Viena ratificată în 1980 de Statul Român, la care nu au fost depuse amendamente privind ultimele modificări.

Citește și: ONU, precizări pentru Digi 24: numerele de înmatriculare pot fi compuse doar din litere

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te