Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a criticat privind cazul Teodor Țigan, fostul director al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care a acționat în instanță instituția după ce contractul său individual de muncă, încheiat după pensionare, a fost întrerupt.
Scandal la Romsilva. Ministrul Mediului: „113.000.000 de lei bonusuri de pensionare plătite în 2023”
„Domnul director din direcția Silvica este foarte, foarte supărat pentru că după ce a luat 100 de mii de euro, s-a mai și angajat înapoi în direcția Silvica și este foarte supărat că nu-i continuă perpetu acest contract după pensionare din nou angajat pentru că, evident, postul respectiv este creat doar pentru oameni care au rămas acolo pentru eternitate”, a declarat ministrul la emisiunea b1tv.ro.
Buzoianu a explicat că presiunea publică generată de acest caz ar fi împiedicat prelungirea contractului, indiferent cine ar fi fost la conducerea Ministerului Mediului.
„Acest contract a fost desființat înainte să vin eu în minister. Și sunt ferm convinsă că, în fața unei presiuni publice, cum a fost cea în cazul dumnealui, era absolut imposibil să-i fie prelungit contractul”, a precizat ministrul.
Citește și: Definiția tupeului: Pensionat cu primă de 100.000 € și reangajat, fostul șef Romsilva vrea mai mult
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu - Foto: Facebook/Diana Buzoianu
Bonusuri de pensionare uriașe: 113 milioane lei în 2023, 54 milioane în 2024
Situația fostului director nu este una izolată, a mai spus Diana Buzoianu, care a adus în atenție și dimensiunea uriașă a sumelor acordate în ultimii ani ca prime de pensionare.
„În 2023, 113 milioane de lei au fost dați pe bonusuri de pensionare. În 2024, 54 de milioane de lei. Suma a scăzut și pentru că, la un moment dat, a fost acest scandal. Din acel moment, au fost blocate și a fost dată o ordonanță care să blocheze plățile pentru aceste beneficii”, a explicat ministrul.
Romsilva și-a uitat misiunea principală
Ministrul a subliniat că instituția are o activitate mult prea diversificată, care afectează misiunea principală – gestionarea pădurilor.
„Astăzi, Romsilva are inclusiv producerea de băuturi carbogazoase în codurile CAEN. Eu n-am înțeles exact... am luat pixul și am desenat un X mare pe ea. Romsilva trebuie să se ocupe doar de păduri, nu de 100 de activități extra”, a declarat Buzoianu.
Citește și: Un hotel de 4 stele din București, cu Spa și sală polivalentă, merge în pierdere. E al Romsilva
Aceasta a adăugat că în curând va propune o reformă a Romsilva, prin care activitățile secundare vor fi contabil separate, pentru a identifica „găurile negre” și a elimina activitățile neprofitabile.
„Romsilva azi se ocupă și de un hotel de 40 de stele din București, și de cai, herghelii, cabane și băuturi carbo-gazoase. Nu poți! După aia te întrebi de ce nu sunt gestionate corect pădurile”, a subliniat ministrul.
Întrebată cum au fost posibile asemenea prime de sute de mii de euro pentru directori ani la rând, Diana Buzoianu a spus că sistemul a funcționat fără control real.
„Mulți ani de zile acești oameni pur și simplu nu au fost văzuți. Deși în contractele colective erau criterii clare: până la 10 salarii bonus la pensionare. Când a fost pus acest criteriu, oare câți oameni au tras un semnal de alarmă?”, a punctat Buzoianu.
Aceasta a criticat și faptul că în declarațiile de avere ale unora dintre directori apăreau sume uriașe, în timp ce unitățile Romsilva din teritoriu funcționau pe pierdere.